Nederlandse film genomineerd voor Europese prijs

AMSTERDAM, 1 OKT. De speelfilm De Noorderlingen van Alex van Warmerdam is genomineerd voor de Felix 92, de prijs voor de beste Europese film. De uitreiking van de Felix, de Europese tegenhanger van de Amerikaanse Oscar, is op 12 december op het filmfestival van Berlijn.

In eigen land is De Noorderlingen genomineerd op het Filmfestival in Utrecht voor de Grote Prijs van de Nederlandse film, Het Gouden Kalf. Voor regisseur Van Warmerdam is er bovendien een nominatie in de categorie beste regie. Morgenavond worden de Gouden Kalveren uitgereikt.

Tot de 15 andere films die voor de Felix 92 zijn genomineerd, behoort ook Sweet Emma, Dear Böbe van de Hongaar Istvan Szabo. In die film speelt de Nederlandse actrice Johanna ter Steege een hoofdrol. Andere genomineerden zijn de films Europa van Lars von Trier (Denemarken), en Van Gogh van Maurice Pialat (Frankrijk).