NAVO verwelkomt Franse toenadering

BRUSSEL, 1 OKT. Secretaris-generaal Manfred Wörner van de NAVO heeft zich ingenomen betoond met uitlatingen eerder deze week van de Franse minister van defensie, Pierre Joxe, dat Parijs de betrekkingen met de NAVO nauwer zou willen aanhouden.

Een verandering in het Franse beleid zou “het gewicht van de Europese pijler in de NAVO vergroten en bijdragen aan een evenwichtige verhouding tussen Noord-Amerika en Europa”, aldus Wörner. De Franse minister zei tijdens een conferentie over militaire strategie dat Frankrijk weliswaar niet van plan is terug te keren tot het geïntegreerde militaire commando van de NAVO, aangezien Frankrijk wil vasthouden aan zijn “strategische autonomie”. Maar hij voegde daaraan toe: “Je kunt je voorstellen dat Frankrijk in de toekomst, meer dan in het verleden, zal participeren in de politiek-militaire discussies (in de NAVO).” Daarmee maakte hij duidelijk dat hij overweegt de "politiek van de lege stoel', die Frankrijk nu al jaren volhoudt, op te geven. De Franse minister van buitenlandse zaken neemt als regel wel deel aan het reguliere overleg van zijn NAVO-collega's, de Franse minister van defensie niet. Voordat dat verandert, moeten, volgens de minister, wel wijzigingen worden aangebracht in de politiek van de verdragsorganisatie. (Reuter, AFP)