Moskou merkt weinig van "voucher-dag'

MOSKOU, 1 OKT. In Moskou is het tijdperk van het "volkskapitalisme' vandaag, de "dag der vouchers', bijna ongemerkt begonnen. Geen stormloop op de Spaarbanken. Geen discussies op straat. En al helemaal geen opwinding over de mogelijkheid dat het land over een jaar zal bestaan uit een “massa bezitters”, zoals president Jeltsin heeft voorspeld.

Er waren slechts de dagelijkse zorgen van gisteren en morgen. Zoals: gaan de prijzen in oktober inderdaad als raketten omhoog, is het besluit van de deelraad van Izmailova om na negen uur 's avonds de electriciteit uit te draaien een voorbode wat deze winter in de hele stad gaat gebeuren en zullen de Postkantoren en Spaarbanken straks het tot 2.000 roebel verhoogde pensioen ook daadwerkelijk uitbetalen?

Met dat laatste hield de bejaarde Tatjana Vasilevna zich vanmorgen bezig toen ze in de rij stond voor Spaarbank nummer 983 aan de Simonovskij-wal. “Soms moet ik drie keer terugkomen voordat ze mijn 1.200 roebel kunnen uitbetalen.” Met iets anders had ze zich ook niet kunnen bezighouden. Want de vouchers à tienduizend roebel, waarmee elke burger zich een aandeel in een te privatiseren staatsbedrijf kunnen aanschaffen, waren daar vanmorgen niet gearriveerd. Net zo min als bij Spaarbank nummer 163 aan de Kroetitskij-steeg, waar Nikita Borisovitsj aanklopte in de hoop dat hij de voucher onverwijld tegen klinkende munt zou kunnen omzetten.

Trouwens, hoe had Borisovitsj kunnen weten dat de privatiseringscheques geen geld zijn? Hij wist niet eens dat hij 25 roebel legeskosten moet betalen voor een voucher. Want de brochure waarin alles aan de burger wordt uitgelegd, is nog niet gereed. Ook de 361 spaarbanken in Moskou waar de vouchers vanaf vandaag wèl worden verstrekt moeten het zonder folder stellen.

Alternatieve informatie is er nauwelijks. Het dagblad Izvestia wijdde eergisteren een hele pagina aan de privatiseringscampagne, maar slaagde er niet in de juiste tekst bij de grafiekjes af te drukken. En de populaire Komsomolskaja Pravda publiceerde vanmorgen een fictief interview met "kameraad Voucher' werden de haken en ogen van de vouchers overzichtelijk uit de doeken gedaan, maar de illustratie (een wervingsaffiche van het Rode Leger ten tijde van de Grote Vaderlandse Oorlog, waarin de tekst was veranderd tot “Jij, al een voucher ontvangen?”) toch de overal in het land sceptische toon zette.

    • Hubert Smeets