Inspectie onderzoekt besnijdenis

ROTTERDAM, 1 OKT. De geneeskundige hoofdinspectie voor de volksgezondheid onderzoekt een geval van vrouwenbesnijdenis bij een Somalisch meisje dat in een Nederlands asielzoekerscentrum verblijft.

Het meisje is zeker vijf maanden na aankomst in Nederland besneden. Onbekend is of de ingreep is verricht in Nederland of over de grens in België of Duitsland. Vrouwenbesnijdenis is in Nederland niet wettelijk verboden. Wel is een dringende instructie uitgegaan naar artsen en specialisten om zich te onhouden van elke vorm van vrouwenbesnijdenis.

Een huisarts die niet met naam en toenaam aangeduid wil worden, kreeg het Somalische meisje en haar moeder in juni op het spreekuur. De moeder vermoedde dat het meisje blaasontsteking had, maar onderzoek van de huisarts wees uit dat zij recent - ongeveer een maand eerder - was besneden. De arts stelde een "intermediate'-besnijdenis vast. De clitoris en de kleine schaamlippen waren weggehaald. De vagina was dichtgenaaid op een gaatje na waardoor het meisje kon urineren en waardoor op latere leeftijd menstruatiebloed weg kan. De arts spreekt van een “smerige” ontsteking van de schaamstreek, het gevolg van een slordige ingreep.

Kort voor het onderzoek van de huisarts was het medewerkers van het asielzoekerscentrum opgevallen dat het meisje was kaalgeschoren en dat haar gedrag ineens veranderd was. Het kaalscheren van het hoofd maakte kennelijk deel uit van het besnijdingsritueel. De moeder en het meisje zijn inmiddels verhuisd naar een opvangcentrum in Den Haag.