Iliescu wil regering van nationale eenheid

BOEKAREST, 1 OKT. De Roemeense president, Ion Iliescu, heeft gisteren de oppositie opgeroepen met zijn eigen partij, het Democratisch Front van Nationale Redding (FDSN), een coalitie te vormen. Het neo-communistische FDSN is bij de verkiezingen van zondag de grootste partij in het parlement geworden.

Iliescu zei dat de politieke partijen hun wederzijdse haat moeten begraven. “Ik doe een beroep op alle politieke krachten in het parlement om te streven naar een regering van nationale eenheid. Nu Roemenië wordt geconfronteerd met ernstige problemen moeten alle politieke krachten hun politieke wedijver terzijde schuiven”, aldus Iliescu. De nieuwe regering, zei hij, moet bestaan uit vertegenwoordigers van alle partijen of uit door alle partijen geaccepteerde technocraten.

De opmerkingen van de Roemeense president zijn volgens waarnemers ingegeven door de uitslag van de verkiezingen. De centrum- en centrum-rechtse partijen - de Democratische Conventie en het Front van Nationale Redding voorop - hebben tot nu toe elke vorm van samenwerking met het FDSN afgewezen, als gevolg waarvan Roemenië's grootste partij voor de vorming van een meerderheidsregering is aangewezen op samenwerking met de extremistische nationalisten en de openlijk communistische Socialistische Partij van de Arbeid. Aan de andere kant kan centrum-rechts op eigen kracht vermoedelijk ook geen regering vormen die kan rekenen op een solide meerderheid in het parlement.

Het is volgens deze waarnemers de vraag of de oppositie ingaat op de oproep van Iliescu. De doelstellingen van het FDSN en de twee belangrijkste oppositiepartijen staan voor een belangrijk deel haaks op elkaar. Een regering van technocraten behoort waarschijnlijk eerder tot de mogelijkheden.

Gisteren werd wel duidelijk dat een extreem groot aantal ongeldige stemmen is uitgebracht. Volgens het Centrale Kiesbureau is 13,6 procent van de stemmen voor het Huis van Afgevaardigden, 12,9 procent van de stemmen voor de Senaat en 4,8 procent van de stemmen voor het presidentschap ongeldig. Dat wordt geweten aan het zeer ingewikkelde stembiljet: dat biljet was meer een boek met lange lijsten met kandidaten van de tachtig partijen en partijcoalities die aan de verkiezingen deelnamen. Het totale aantal ongeldige stemmen bedroeg 3,5 miljoen; omdat elke kiezer drie keer stemde, heeft rond een miljoen kiezers een vergeefse gang naar de stembus gemaakt. (Reuter, AP)