Hollandse Comedie speelt Christies Het web van de spin; Een thriller uit de oude doos

Voorstelling: Het web van de spin (Spider's web) van Agatha Christie, door de Hollandse Comedie. Spelers: Mariëlle Fiolet, Dolf de Vries, Bob van Tol, Guusje Westermann, e.a. Vertaling: Peter Hoeksema. Decor: Guus van den Heuvel. Regie: Derek Wax. Gezien: 30/9 in het Cultureel Centrum, Amstelveen.

The Mousetrap, Tien kleine negertjes en Arsenicum en oude kant - dat kan alleen de repertoire-keus zijn van een ongesubsidieerd gezelschap dat aansluiting zoekt bij een breed publiek met een nog altijd bestaande hang naar traditioneel thriller-toneel. De Hollandse Comedie, vier jaar geleden opgericht door een groep acteurs uit de opgeheven Haagse Comedie, heeft zich met succes gespecialiseerd in zorgvuldig geënsceneerde stukken uit de oude doos en reist ook dit seizoen weer met zo'n stofnest rond: het uit 1954 daterende Spider's web, wederom van Agatha Christie.

De moord voltrekt zich als gewoonlijk in een obligaat landhuis met huis- en tuinpersoneel, waar de schrijfster met haar gebruikelijke omhaal van woorden een groepje beschaafd ogende lieden heeft samengebracht. Het duurt minstens een kwartier voordat het eerste onbetrouwbare sujet de vrede verstoort, pas na een half uur verschijnt het lijk en in de laatste scènes hebben diverse acteurs in de beproefde Christie-stijl veel uit te leggen. Daar is, zonder coupures, bijna niet meer tegenop te spelen. Ook niet door het adequate ensemble van heren in achtenswaardig tweed en dames van diverse snit, dat desondanks - onder leiding van de Engelse regisseur Derek Wax - een lichte comedy-toets heeft gevonden en een terdege uitgebalanceerd ritme. Ik denk dat dit qua toonzetting de beste voorstelling is die de Hollandse Comedie tot dusver heeft gespeeld.

En ach, als de zaak eenmaal op gang is, komen er soms amusante momenten voorbij. Maar de uitgesponnen schijnbewegingen die wellicht dertig jaar geleden nog bijdroegen tot de spanning, hebben dat effect allang niet meer. Net zo min als de ontknoping nu nog een schokje teweeg brengt. Ondanks alle moeite die men zich zichtbaar heeft getroost om al die ouderwetsigheid nog iets van nieuw leven in te blazen, blijft het een ouderwetse vertoning - waarmee niettemin weer heel wat toeschouwers een plezier zal worden gedaan.

    • Henk van Gelder