Foto: ZOLDER - Na bijna 90 jaar is gisteren in ...

Foto: ZOLDER - Na bijna 90 jaar is gisteren in het Belgisch-Limburgse Zolder de laatste kolenmijn gesloten.

Ooit verdienden daar 40.000 mensen hun brood. Het winnen van de kolen kostte op het laatst driemaal zoveel als de prijs die men er op de markt voor kreeg. De verliezen liepen daardoor op tot 16 miljard Belgische franken per jaar. Het verlies werd door de staat gedragen. Een mijnwerker bekijkt een laatste brok van het zwarte goud, dat hij gisteren na een plechtigheid ondergronds mee naar boven nam. De twee schachten van de mijn in Zolder, die toebehoort aan de Kempense Steenkolenmijnen NV (KS), worden volgend jaar elk volgestort met 6.000 kubieke meter beton. Een deel van de laatste 1.600 mensen zal de mijn technisch sluiten. In 1996 verlaat de laatste mijnwerker het bedrijf. (Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold)