FISH & CHIPS & KARPER

In de zaterdag-boekenbijlage van deze krant besprak Bastiaan Bommeljé de academische studie over de cultuurhistorische aspecten van fish en chips van John K. Walton, lector sociale geschiedenis aan de Universiteit van Lancaster.

Als je een lijstje zou moeten maken van onverwoestbare oer-Engelse zaken dan staan fish en chips, na de Koningin-Moeder op de tweede plaats. In elk Engels plaatsje is wel een fish en chipswinkel te vinden.

Patrick Franklin, directeur van een vis-adviesbureau heeft vorige week voor paniek gezorgd. Franklin zegt dat er binnenkort een gebrek aan kabeljauw en schelvis zal ontstaan en stelt voor om in de toekomst karper bij de chips te doen. De karper, zegt hij, is een handig te kweken planteneter en heeft geen bijzondere smaak. Er ontstak een storm van protesten.

Richard Richardson, marketing man van de beroemdste fish en chips firma Harry Ramsden's in Yorkshire verklaarde dat zij voorlopig aan het oude recept vasthouden. “Er is een lang, lange weg te gaan voordat de klanten iets anders blieven.”

Een woordvoerder van de Sea Fish Industry Authority meldde dat men de karper in sommige landen zo weinig waardeert dat men die vis met z'n vele graten en zanderige, onopvallende smaak alleen goed genoeg vindt om tonijn mee te vangen.

Fish en Chips smaken het lekkerst als je ze eet op een van de krakkemikkige houten pieren van bijvoorbeeld Eastbourne of Brighton. Bestel ze om 12 uur 's middags tijdens een openluchtconcert van een of andere kapel die oer-Engelse liedjes en marsen speelt. Aan het eind van het concert klinkt het volkslied en wie te stram is om uit de ligstoel overeind te komen steekt triomfantelijk de wandelstok in de lucht. England rules the waves. Lange leve de fish en chips.

Bommeljé vermeldde in zijn recensie dat gefrituurde vis met frites nogal wat protene, kalk, ijzer, vezels, zink, en vitaminen B 1, B 6 en C bevat en van alle ordinaire fastfoodmaaltijden verreweg de gezondste is.

Dit oer-Engelse recept voor het bakken van vis is afkomstig van Harry Ramsden's in Yorkshire, waar per jaar ondermeer 20.000 kilo vis, 75.000 kilo aardappels en 4500 liter azijn wordt verwerkt. Ik heb de in Yorkshire gebruikte maten en gewichten voor het visbeslag omgerekend en er doorsnee huisgezin hoeveelheden van gemaakt.

De visfilets horen gedoopt te worden in een beslag dat wordt gemaakt van 375 gram bloem, 3/4 liter water, 1/8 theelepel bakpoeder en 1 volle theelepel zout. De vis wordt eerst 3 à 4 minuten gebakken in olie bij een temperatuur van 200 graden en dan nog eens 2 à 3 minuten bij een iets lagere temperatuur van 180 graden celsius om de vis gaar te laten worden. De chips die er bij gegegeten worden horen 1 centimeter dik te zijn.

    • Anne Scheepmaker