Financieel fiasco dreigt voor Groningen

GRONINGEN, 1 OKT. Met 7,4 miljoen gulden op jaarbasis werkt FC Groningen na PSV, Ajax en Feyenoord met de hoogste begroting in de eredivisie. Een bedrag dat binnen enkele jaren dient te worden uitgebouwd tot tien miljoen en helemaal past in de ambiteuze plannen die de zakelijke leiding koestert met betrekking tot de toekomst van de provincieclub. Waarbij er vanuit wordt gegaan dat Groningen permanent de club wordt die zo dicht mogelijk achter de top drie uit het betaalde voetbal functioneert. Qua reputatie en uitstraling zijn wedstrijden op internationaal niveau voor FC Groningen daarbij van vitaal belang. Hoewel de inkomsten uit Europa-Cupvoetbal niet direct verdisconteerd zijn in de elk jaar opgeschroefde begroting.

Niettemin werd de club in het Oosterpark-stadion weer even teruggeworpen naar af. Was het vorig jaar een voormalige DDR-club als Erfurt die FC Groningen in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi de voet dwars zette, gisteravond was het zo mogelijk een nóg kleurlozer gezelschap dat FC Groningen met de harde realiteit confronteerde. Vác FC, een elftal zonder voetbaltraditie uit en provincieplaats 39 kilometer ten noorden van Boedapest dat nog nooit een landstitel of beker heeft gewonnen, verdedigde met een 1-1 gelijkspel in het Oosterpark zonder problemen de 1-0 overwinning die het elftal veertien dagen geleden in Hongarije had behaald en plaatste zich daarmee voor de tweede ronde van de UEFA Cup.

“Ik heb na afloop met mijn financieel manager even heel stil in mijn kantoortje gezeten en zitten rekenen wat dit voor FC Groningen betekent”, verklaarde algemeen directeur Henk Nienhuis met het nodige understatement. “Ik schat dat deze uitschakeling Groningen in eerste instantie alleen al drie ton kost, de inkomsten uit eventuele volgende ronden en televisie niet eens meegerekend.” “Dit is een ramp”, wist ook oefenmeester Pim Verbeek. “Niet alleen voor de trainer, maar ook voor de spelers, de supporters en de sponsors.”

Morrende supporters richtten hun onvrede direct na afloop op Nienhuis, die algemeen als de zakelijke architect wordt beschouwd achter het nieuwe Groningen. Trainer Verbeek kent de financiële situatie bij Groningen, dat nog altijd met de naweeën kampt van de zwart-geldaffaire onder het vorige bestuur van voorzitter Renze de Vries, maar realiseert zich dat hij een te smalle spelersselectie heeft om de hooggespannen verwachtingen waar te kunnen maken.

Want Groningen mag dan spectaculair aan zijn nieuwe zakelijke imago werken, er is voor 2,3 miljoen gulden geïnvesteerd in nieuwe sky-boxen, financiële ruimte voor spelersaankopoen is er voorlopig niet. Er is nog wel een "dood kapitaal' van drie miljoen, opgehoest door de gemeente en de Gasunie, dat op de bank staat maar van de jaarlijkse rente-opbrengst betaalt Groningen de fiscus af die de club na de zwart geldaffaire een boete en naheffing heeft opgelegd.

In dit klimaat is het schipperen voor Nienhuis c.s., die ook enkele kapitale misrekeningen hebben gemaakt. Ten eerste met de "Romario van het noorden', Milko Djurovski en de Witrus Andrej Zigmantovitsj. De eerste was gisteravond geblesseerd, maar is in opspraak geraakt omdat hij nogmaals te kennen heeft gegeven dat hij Groningen liever vandaag dan morgen verlaat. Zigmantovitsj heeft Groningen in de steek gelaten en is vertrokken naar Minsk waar hij inmiddels al enkele illegale wedstrijden voor zijn oude club heeft gespeeld.

Officeel heeft Groningen nog een transfersom voor de Witrus tegoed, maar aangezien de bond van de nieuwe staat niet eens is aangesloten bij de UEFA kan Groningen voorlopig naar zijn geld fluiten. Djurovskji mag weg voor een bedrag tussen de zeven ton en een miljoen. Maar een koper heeft zich voor hem niet gemeld. Ook dat spekt de bankrekening van Groningen niet erg.

Nienhuis: “Van Djurovski wil ik eerst wel eens horen hoe hij hier verder nog denkt te kunnen functioneren. Want met dergelijke uitspraken dat hij hoe dan ook weg wil, verspeelt hij zijn laatste krediet bij de club. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij wil vertrekken, naar een topclub in Zuid-Europa. Maar als zich geen koper voor hem meldt zal hij toch moeten beseffen dat hij met dergelijke uitlatingen niets bereikt.”

Niettemin zou Djurovski gisteravond de enige speler bij Groningen hebben kunnen zijn die op grond van zijn individuele kwaliteit met een briljante actie een snelle openingstreffer had kunnen forceren. Hoewel Djurovski, die rookt, drinkt en voetbalt, slechts in zijn eerste seizoen in het noorden echt heeft geëxcelleerd en vervolgens niets bijzonders meer heeft laten zien. Zijn eigen medespelers zijn de bevoorrechte positie van de Macedoniër dan ook meer dan zat. Maar ook zij weten dat hij na één briljant doelpunt weer in liefde wordt omarmd door de morrende supporters. Bovendien is Groningen - zeker internationaal - zonder Djurovski een elftal waar er dertien van in een dozijn gaan. Een team dat kwaliteit ontbeert om op beslissende momenten iets af te dwingen.

De wedstrijd tegen Vác vormde daar het sluitende bewijs voor. Ondanks een enorm veldoverwicht slaagde Groningen er tegen deze in alle opzichten tekort schietende tegenstander pas in de elfde minuut na rust in om via Huizingh een opening in de Hongaarse defensie te forceren. De gelijkmaker (Vác had al voor rust via Füle een voorsprong genomen) kwam te laat om de ruim 13.000 toeschouwers nog enige hoop op een spectaculaire ontknoping te geven.

Drie doelpunten die Groningen nodig had om de tweede ronde te bereiken zaten er gisteravond beslist niet in. Hoe hard de net herstelde Hennie Meijer, na Djurovski de tweede grooptverdiener bij Groningen, in de aanval ook zwoegde om zijn teamgenoten het goede voorbeeld te geven. Verbeek: “We hadden afgesproken dat we geduld zouden opbrengen. Zouden wachten op de eerste goal om daarna onze strategie definitief te bepalen. Maar in plaats dat wij een doelpunt maken krijgen we er één tegen. Dat gaf onrust. In plaats van rustig aan te vallen over de flanken pompten we daarna de ene hoge bal na de andere in het strafschopgebied op onze twee spitsen. Een beetje dom voetbal ja, maar dat was dan ook niet de afspraak. Gezien het aantal kansen dat we kregen hebben we echter onverdiend verloren. Maar het is nu zaak deze klap te boven te komen en binnen 72 uur klaar te zijn voor de competitie. Die gaat uiteindelijk gewoon door.”

    • Marc Serné