De domeinen Ditvoorst

De Domeinen Ditvoorst is te zien in Amsterdam (Rialto) en in Rotterdam (Lantaarn/Venster).

Vorige week werd tijdens de Nederlandse Filmdagen in Utrecht enthousiast gereageerd op De domeinen Ditvoorst, de even ingenieus als barok geconstrueerde documentaire film van acteur Thom Hoffman over zijn vriend, de cineast Adriaan Ditvoorst. Leven en, zelfverkozen, sterven van Ditvoorst werden door Hoffman (zeer creatief bijgestaan door cameraman Peter de Bont) ingebed in interviews met collega's, medewerkers en vrienden die deze even talentrijke als gedoemde cineast langer of korter mee mochten maken. Adriaan Ditvoorst is Hoffman en al zijn andere vrienden een raadsel gebleven, wat Hoffman verbeeldde door hem zelf niet in beeld te brengen. In plaats daarvan roept Hoffman hem op in de hoofdpersonen van zijn films, door op gezette momenten filmfragmenten te laten stroken met doorslaggevende ogenblikken uit het leven van Ditvoorst. Zo'n spiegeling tussen kunstenaar en zijn creaties draagt grote risico's in zich: al te gemakzuchtige conclusies zijn dan al snel getrokken. Maar Hoffman weet de overeenkomsten waar te maken, en komt bovendien uit op een indrukwekkende symbiose. Hijzelf speelde de hoofdrol in De witte waan, Ditvoorsts laatste film, en ook dat personage liet zich geloofwaardig en veelbetekenend betrekken op Ditvoorst zelf. Daarmee zien we Thom Hoffman in een wonderbaarlijk, klein moment samenvallen met de vriend die hij zo slecht kon missen dat hij hem nieuw leven wilde inblazen met een film.