Daf en KLM zwak op saai Damrak

AMSTERDAM, 1 OKT. Op de beursvloer ging vandaag de aandacht vooral uit naar Daf en KLM, waarover sombere berichten doorkwamen. De koers van beide fondsen ging onderuit in een verder rustige aandelenmarkt.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex daalde na ruim anderhalf uur handelen licht met 0,2 punten tot 110,70. De sterke daling van het pond en de koersstijging op de Britse beurs werden voor kennisgeving aangenomen. Daf, KLM en Unilever waren uitschieters op een saai Damrak. De aanvraag van de Eindhovense vrachtwagenproducent voor nog meer steun uit Den Haag - er worden bedragen genoemd van 200 tot 300 miljoen gulden - werd op de markt slecht ontvangen. Daf verloor 1,80 en bereikte vanmorgen een dieptepunt van 13,40 gulden. Een paar jaar geleden werd Daf naar de beurs gebracht op 47 gulden. Ook KLM stond in het middelpunt van de belangstelling. Volgens niet bevestigde berichten zou een nieuwe saneringsoperatie op stapel staan, waardoor 1000 mensen hun baan kunnen verliezen. Een KLM-woordvoerster wilde de berichten vanmorgen niet bevestigen. Halverwege de ochtend stond de koers bij 25,80 op een verlies van 1,80 gulden.

Unilever trok aan ondanks de sterke daling van het pond sterling. Vraag vanuit de optiebeurs liet de koers met 1,20 stijgen tot 185,40. Akzo steeg vijf dubbeltjes tot 141,10. Koninklijke Olie trok 20 cent aan tot 145,70 en Philips was onveranderd op 22,70.

NEW YORK Wall Street beleefde gisteren een kalme dag. De Dow Jones-index van dertig industriële fondsen steeg 4,86 punten tot 3.271,66. Omdat de werkloosheidscijfers die vrijdag bekend zullen worden naar verwachting weer ongunstig zullen zijn, denkt de beurs dat dit de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, zal bewegen stimulerende maatregelen te nemen.

LONDEN De Britse koersen trokken vanochtend aan op de verwachting van een spoedige rentedaling. Tegen het middaguur stond de FT-100 index al 22 punten hoger op 2.575.

FRANKFURT De koersen veranderden vanochtend nauwelijks. De Dax-30 koersindex bleef hangen op ongeveer 1.468.

TOKIO De Japanse aandelenkoersen verloren vandaag enig terrein. Het Nikkei-225 koersgemiddelde kwam ruim 17 punten lager uit op 17.369,91.