China eens met Z-Korea

PEKING, 1 OKT. President Roh Tae Woo van Zuid-Korea heeft gisteren zijn historische bezoek aan China afgesloten met de ondertekening van een reeks akkoorden op investerings-, handels-, economisch, wetenschappelijk en technisch gebied. Na de ondertekening in het staatsgastenverblijf Diaoyutai dronken Roh en zijn Chinese ambtgenoot Yang Shangkun glazen champagne op het eind van vier decennia vijandschap en omhelsden zij elkaar.

In een gezamenlijk communiqué verklaren beide landen dat na het beëindigen van de abnormale relaties in het verleden de versterking van vriendschappelijke en coöperatieve betrekkingen de belangen van beide volkeren zal dienen en een positieve uitwerking op vrede en ontwikkeling in de Aziatische regio en de hele wereld zal hebben. De Chinese leiders drukken hun waardering uit voor de vooruitgang die er is gemaakt in de Noord-Zuid-dialoog op het Koreaanse schiereiland en spreken de hoop uit op een spoedige verwezenlijking van de doelstellingen in de “gemeenschappelijke verklaring voor het kernwapenvrij maken van het Koreaanse schiereiland”.

“Zij (de Chinese leiders) bevestigen opnieuw hun steun voor de spoedige realisering van de vreedzame hereniging van het Koreaanse schiereiland door de beide Korea's zelf”, aldus het communiqué.