Aluminium wacht op kopers

ROTTERDAM - Aan de Mullerpier in de Rotterdamse haven ligt een flinke voorraad aluminium te wachten op verscheping.

De voorraden zijn de afgelopen jaren gestegen als gevolg van de dalende aluminiumprijs. Bracht een ton aluminium begin 1989 nog 2.500 dollar op, vorige maand was dat nog maar 1.300 ton. Belangrijkste oorzaak is de toevloed, de laatste twee jaar, van het metaal uit Oost-Europa, met name Rusland. Volgens cijfers van de Stichting Aluminium Centrum in Woerden wordt jaarlijks wereldwijd ongeveer 22 miljoen ton aluminium geproduceerd. In Europa ligt het verbruik per hoofd van de bevolking op 15,5 kilo per jaar. Ongeveer 30 procent wordt toegepast in de transportindustrie (vliegtuigbouw, auto's, schepen etc.). De bouwnijverheid gebruikt 20 procent van de wereld-aluminiumproduktie. De rest wordt gebruikt door de verpakkingsindustrie en de elektrotechnische industrie. Ook de chemische industrie en de textielindustrie verwerken aluminium. (Foto Robert Vos)