"Als het 2-0 voor Hapoel was gebleven hadden we moeten onderduiken'; Feyenoord-ploeg na afloop bekogeld

Na het eindsignaal van de Hongaarse scheidsrechter Piller dreigde even een massale vechtpartij tussen de spelers van Hapoel Petach Tikva en Feyenoord. Aanleiding voor de verhitte gemoederen was een kort maar krachtig handgemeen tussen Scholten en Keysi.

Invaller Van Gobbel nam het voor zijn teamgenoot op en kwam in botsing met enkele tegenstanders. Binnen luttele seconden stonden beide ploegen opnieuw tegenover elkaar, nu met gebalde vuisten.

Dankzij snelle interventies van de scheidsrechter, de technische staf van Feyenoord en enkele suppoosten werd een rel voorkomen. Onder een regen van blikjes en sinaasappels zochten de Rotterdammers haastig de veilige catacomben op.

Op aandrang van trainer Geert Meijer maakte Scholten het nadien in de kleedkamer van Hapoel weer goed met zijn belager.

Op de foto proberen trainer Van Hanegem, doelman De Goey en Witschge hun medespeler Van Gobbel tot bedaren te brengen. (Foto ANP)

TEL AVIV, 1 OKT. Trainer Willem van Hanegem is een man van principes. Eigenwijs, maar niet halsstarrig. Ook zijn voetbalvisie is in noodgevallen vatbaar voor consessies. In Tel Aviv was er gisteravond tegen het bescheiden Hapoel Petach Tikva kennelijk sprake van een panieksituatie. De trainer van Feyenoord besloot voor de Europese return na overleg met zijn collega Geert Meijer enkele aanpassingen in zijn aanvallende concept aan te brengen. Met bijna fatale gevolgen.

Tien minuten speelde het povere Feyenoord bij een stand van 2-0 in stadion Ramat Gan in verloren positie. De rake kopbal van Fräser bracht de nationale bekerwinnaar uiteindelijk op doelsaldo naar de tweede ronde. De beschamende nederlaag (2-1) was de eerste van Feyenoord in de laatste tien duels op Europees niveau.

“We hebben op belachelijke wijze verloren”, erkende Meijer. “Als het 2-0 was gebleven, hadden we moeten onderduiken.” De doorgewinterde Van Hanegem gaf toe, dat hij zich op de bank ellendig had gevoeld. “Ik heb niet bepaald genoten van ons spel”, spotte hij. “De spanning was hoog. Het enige positieve is de kwalificatie voor de tweede ronde. De rest was rampzalig.”

De opluchting bij Wim Jansen (technisch directeur), die de sportieve en financiële belangen van Feyenoord op het Europese platform maar al te goed kent, was groot. “Ik heb op de tribune behoorlijk in mijn rats gezeten”, verzuchtte de technisch directeur, die dankzij het "succes' op korte termijn met Taument, Blinker en Bosz de onderhandelingen over nieuwe, meerjarige contracten kan heropenen.

Feyenoord draait de laatste wedstrijden slecht. De ploeg speelt slordig en gemakzuchtig. Van het sterke collectief, zorgvuldig gesmeed door de oud-coach Jansen, is weinig meer over. De sfeer in de groep is nog goed, maar op het veld spelen de Rotterdammers elk hun eigen wedstrijd.

Het teamverband, vorig seizoen de grote kracht van Feyenoord, is zoek. De komst van een aantal nieuwe spelers, van wie sommigen (Gorré, Refos, Trustfull, Obiku) een directe bedreiging vormen voor het oude elftal, en de offensieve ideeën van Van Hanegem hebben voor enige onrust in de selectie gezorgd.

Meijer kritiseerde in de afgelopen weken al meer dan eens over de zelfzuchtige houding van enkele spelers. “Ze gunnen elkaar geen doelpunt”, klaagde de oud-prof, die het onsamenhangende spel van zijn ploeg ook zondag na de derby tegen Sparta (2-2) aan de orde had gesteld. Meijer en Van Hanegem vonden dat er iets moest gebeuren en zochten de oplossing in een andere, meer behoudende opstelling. “We zijn niet definitief afgestapt van onze taktiek”, verzekerde Van Hanegem, met zijn gedachten alweer bij de komende topper tegen PSV. “We bekijken het per wedstrijd.”

Voor het duel tegen Hapoel, dit seizoen een laagvlieger in de Israëlische competitie, trad Feyenoord met vier opvallende wijzigingen aan. Fräser, als schaduwspits nog geen sensatie, keerde terug als mandekker, Bosz speelde weer zoals in vorige seizoen als corrector in de as van het veld, Scholten kreeg als vleugelverdediger hernieuwd vertrouwen en Gorré mocht rechts op het middenveld zijn (sterke) Europese debuut maken. Slachtoffer van alle omzettingen werd Refos, die naar de bank werd gedirigeerd.

“Levin was fysiek te sterk voor Refos,” legde Van Hanegem uit. “Daarom hebben we Fräser teruggehaald. Tegen PSV speelt hij waarschijnlijk weer gewoon op het middenveld.”

Na welgeteld 160 seconden was Feyenoord de in Rotterdam moeizaam verkregen voorsprong alweer kwijt. Balverlies van Witschge en een gebrek aan rugdekking (Metgod) stonden aan de basis van de snelle openingstreffer van Levin. “Een heel knullig doelpunt”, oordeelde Van Hanegem. “Dit mag op ons niveau nooit gebeuren. We kwamen daardoor in een lastige positie.”

Feyenoord, met vooral De Wolf opnieuw onvoldoende in vorm, dwong in de eerste helft nauwelijks kansen af. Kiprich schoot een vrije trap vlakbij het doel (foutieve terugspeelbal) op de paal, Taument treuzelde te lang in riante positie. Aan de andere kant was Levin een plaag voor de lankmoedige Rotterdamse afweer.

De kopbal van Kakoon, die profiteerde van algehele chaos bij Feyenoord, bezorgde de strijdbare doch technisch en fysiek beperkte thuisploeg kort na de rust een stevige optie op de tweede ronde. Uitgerekend Fräser redde met dank aan doelman Cohen, die te laat reageerde, Feyenoord van een financiële strop en een sportieve flop.

“Op basis van de tweede wedstrijd hadden wij misschien de kwalificatie verdiend”, sprak Hapoel-trainer Pivarnik bescheiden. Hij had geen ongelijk.