Wraakactie bij echtscheidingsprocedure in Rotterdam; Schietpartij in rechtbank

ROTTERDAM, 30 SEPT. Bij een schiet- en steekpartij in de stampvolle hal van de Rotterdamse rechtbank aan de Noordsingel is vanochtend rond kwart voor elf de 28-jarige H.A. uit Rotterdam levensgevaarlijk gewond geraakt. Voor zijn leven wordt gevreesd. De man werd onmiddellijk na het incident naar het academisch ziekenhuis Dijkzigt gebracht, waar hij aan het eind van de ochtend zou worden geopereerd aan zijn verwondingen.

Het gaat om wraak bij de scheiding van een Turks echtpaar, die vanochtend voor de rechtbank zou worden uitgesproken. Toen de man van het echtpaar, de 28-jarige H.A., de hal van de rechtbank binnenkwam, werd hij gevolgd door de 24-jarige S.M., diens 58-jarige vader S.M. en de vrouw van het echtpaar, de 29-jarige B.M. De vrouw en haar familie wonen in Papendrecht.

De broer van de vrouw trok op dat moment een pistool en schoot volgens ooggetuigen het gehele magazijn leeg op zijn zwager. De schoten waren overal in de rechtbank te horen. Het grote aantal omstanders stoof alle kanten op. Parketpolitie probeerde de man te overmeesteren, toen hij het pistool had leggeschoten en was begonnen op de zwaar gewonde man in te steken met een knipmes. Op het moment dat de politie verder steken wist te verhinderen, pakte de vrouw het mes over en ging door met steken. Volgens de politie is het een wonder dat behalve het slachtoffer niemand gewond is geraakt.

De schutter, de echtgenote en hun vader zijn alle drie gearresteerd. De broer van de vrouw heeft inmiddels bekend en wraak als motief opgegeven.

Het is de eerste keer dat het in de Rotterdamse rechtbank tot een zo verregaande vorm van geweld is gekomen. Volgens het personeel is er echter geregeld sprake van vechtpartijen, vooral in de hal van het gebouw. Er is al vaker aangedrongen op veiligheidsmaatregelen.

Bezoekers van de rechtbank worden niet op wapens gecontroleerd. Verdachten die moeten voorkomen zijn wel gefouilleerd voordat zij de rechtbank betreden. De rechtbank heeft ook een alarmsysteem.