Wim van Exter, oud-CPN-man, overleden

Wim van Exter, een oud-CPN-man is op zondag 27 september op 85-jarige leeftijd overleden.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, in 1944, was de Amsterdammer Van Exter in Zuid-Nederland oprichter van de eenheidsvakbond van mijnwerkers en vervolgens, op advies van de Franse communistenleider Jacques Duclos, ook van "Communistische Partij Bevrijd Gebied'. Hij verwachtte dat die partij, zouden er toen verkiezingen worden gehouden, dertig procent van de stemmen zou krijgen. Na mei 1945 drong Van Exter aan op het verdwijnen van CPN-leider, Paul de Groot die in zijn ogen een "deserteur' was. Toen hem dat niet lukte, kreeg Van Exter geen plaats meer in het bestuur van de CPN, die na de oorlog een comeback maakte en bij de eerste, naoorlogse Tweede Kamer-verkiezingen korte tijd een zeer grote aanhang had.