Vele doden bij treffen Koerden en Turks leger

ANKARA, 30 SEPT. Honderden Turks-Koerdische guerrillastrijders hebben gisteren een Turkse militaire post aan de Iraakse grens aangevallen in de bloedigste slag van de acht jaar oude Turks-Koerdische oorlog. Aan beide zijden van de grens zou nog een belangrijke tegenactie van het Turkse leger aan de gang zijn.

Premier Demirel maakte vanochtend bekend dat gisteren 124 guerrillastrijders van de ultra-linkse Koerdische Arbeiderspartij (PKK) zijn gedood. Eerder was gemeld dat ook 23 regeringsmilitairen, acht burgers en vijf door de overheid betaalde "dorpswachters' waren gedood. De aanval, die 12 uur duurde en waarbij de PKK zwaar materieel zou hebben ingezet, vormt een belangrijke escalatie van de oorlog tussen separatisten en regering, aldus de gouverneur van de regio. De grenspost bij Derecik heeft zware schade opgelopen door de mortieren, anti-tankgranaten en het machinegeweervuur van de PKK.

De Turkse radio meldde dat de Turkse autoriteiten gevechtsvliegtuigen en helikopters had ingezet in de strijd. Vandaag zouden luchtmacht en leger nog actief zijn aan zowel de Turkse als de Iraakse kant van de grens bij de achtervolging van de Koerdische rebellen.

De PKK heeft gebruik gemaakt van een machtsvacuüm in Noord-Irak, waar de Iraakse autoriteiten er na de opstand van de Iraakse Koerden in 1991 niet in zijn geslaagd hun gezag te herstellen. De Iraakse Koerden, met wie de Turkse autoriteiten weer goede betrekkingen onderhouden, zijn tot dusverre niet in staat gebleken de PKK uit Noord-Irak te weren, zoals Ankara hun heeft gevraagd.De Turkse luchtmacht voert nu bijna dagelijks bombardementen uit op PKK-doelen in Noord-Irak, waarbij vaak echter ook Iraakse Koerden schade oplopen.

Premier Demirel zei gisteren dat Turkije tegen het persbureau Reuter naast de 75 gevechtshelikopters die het al in de VS heeft besteld er nog eens 25 wil aanschaffen voor de strijd tegen de PKK als die onmiddellijk kunnen worden geleverd. (Reuter, AP)