Uitgevers Bakker, Meulenhoff samen

AMSTERDAM, 30 SEPT. De uitgeversgroep Meulenhoff & Co in Den Bosch neemt de Amsterdamse uitgeverij Bert Bakker bv volledig over. Bert Bakker blijft voortbestaan als een zelfstandige werkmaatschappij van Meulenhoff, met behoud van de eigen indentiteit. Dat hebben de uitgeverijen vandaag bekendgemaakt.

Bakker heeft een brief gestuurd naar de bij hem publicerende auteurs waarin “de ingrijpende veranderingen in de boekhandel” worden genoemd als de voornaamste reden voor de fusie. “Deze nopen ons tot aansluiting bij een krachtige marktpartij waardoor wij onze boeken ook in de toekomst zo goed mogelijk kunnen uitgeven en verspreiden”, aldus de brief.

Voor de 17 personeelsleden heeft de samenwerking waarschijnlijk geen consequenties, zegt Henk Rijks van uitgeverij Bakker. Bert Bakker blijft directeur. Ook verder zal er binnen de uitgeverij niets veranderen, zegt hij. “Dat past in Meulenhoffs filosofie van decentrale ondernemingen.” De samenwerking is vooral ingegeven door de ontwikkeling op de boekenmarkt naar een steeds snellere en goedkopere distributie en naar grote inkoopcombinaties, die voornamelijk met grote partners afspraken willen maken. Meulenhoff en uitgeverij Singel onderzoeken het opzetten van eigen distributiesystemen, los van het Centraal Boekhuis. Directeuren L. van Krevelen en R. Malherbe van Meulenhoff & Co, op de Buchmesse in Frankfurt, noemen het samengaan met Bert Bakker in “deze moeilijke tijd” een “literair logisch bondgenootschap”.

De uitgeverij Bert Bakker geeft vooral literatuur uit en heeft een sterk poëziefonds, maar ook een breed aanbod non-fictie boeken op onder andere het gebied van geschiedenis, cultuurhistorie en filosofie. De omzet varieert tussen de 7,5 en 10 miljoen per jaar. Tot de auteurs die bij Bakker publiceren horen Tim Krabbé, Marga Minco, Jean Pierre Rawie, Umberto Eco, Oriana Fallaci, Patrick Süskind en Tom Wolfe.

Meulenhoff en Co bv is de holding van een tiental Nederlandstalige uitgeverijen in Nederland en Vlaanderen (zoals A.W. Bruna, Prometheus, Unieboek, De Boekerij, De Standaard en Manteau) zowel op het gebied van literatuur, spanning en avontuur, non-fictie, jeugdboeken en strips, als op dat van educatieve methoden. Meulenhoff nam begin 1991 de twee keer zo grote uitgeverij Malherbe uit Weert over. Deze combinatie telt 460 medewerkers en heeft een omzet van 220 miljoen gulden.