Stap terug bij Ajax kost Bryan Roy niet alleen de premies

DEN HAAG, 30 SEPT. De vertrouwenscrisis tussen Ajax-trainer Louis van Gaal en Bryan Roy heeft niet alleen sportief, maar ook zakelijk gezien consequenties voor de linksbenige dribbelaar. Zo lang Roy niet voor het eerste elftal uitkomt mist hij een premiebedrag van gemiddeld ruim tienduizend gulden per maand, terwijl ook zijn persoonlijke kledingsponsor hem geen honorarium meer betaalt. In dit opzicht geldt ook het principe van loon naar prestatie.

Bryan Roy staat sinds het begin van dit jaar onder contract bij Lotto. Deze Italiaanse sportkledingfabrikant ging een vierjarige verbintenis met hem aan. Het betreft een lucratieve overeenkomst, want zijn vorige sponsor, Adidas, was niet in staat in de buurt te komen van de gage die Lotto bood. Hennie Warmenhoven, namens Adidas-importeur Borsumij, zegt daarover: “Wij vonden het zakelijk onverantwoord om zoveel geld in een speler te steken. Wat hij nu krijgt is een veelvoud van wat wij Roy betaalden. Het gaat om tonnen per jaar. Jammer, want er viel altijd goed te werken met Bryan. En de kledinglijn die wij voor hem hadden ontworpen liep fantastisch.”

Nadat Roy met hulp van de spelersvakbond VVCS in 1989 door middel van een gerechtelijke procedure had afgedwongen dat hij, ondanks de aanwezigheid van een clubsponsor, er ook persoonlijke reclame-activiteiten op na mocht houden, werden er van de Bryan Roy Sportswear Collection tienduizenden trainingspakken verkocht. Dit kassucces moet voor Lotto aanleiding zijn geweest om de Ajacied een interessante aanbieding te doen, waar Adidas niet aan kon tippen. “Maar wij betalen hem beslist niet zoveel geld als wordt beweerd”, verkondigt Coen de Rooy, algemeen directeur van Lotto Nederland. “Het gaat niet om tonnen, het gaat niet om een miljoen per jaar, zoals ik al heb gelezen. Ik verbaas me er altijd over hoe collega's bij ons in de keuken kunnen kijken. Er is alleen over een periode van vier jaar sprake van tonnen.”

In eerste instantie werd zijn naam verbonden aan een zwarte voetbalschoen, Perla Nera by Bryan Roy. Maar dit najaar komt er ook een complete vrije tijdsgerichte kledinglijn op de markt die door Roy ondersteund gaat worden. Hoe moet dat met een speler, die zoals gisteravond voor een handjevol toeschouwers in het tweede speelt? De Rooy: “Wij zijn natuurlijk niet gelukkig met deze situatie. Net als er een nieuwe collectie in de winkels komt te liggen, gebeurt er dit. Aan de andere kant verwacht ik geen dip in de verkoopcijfers. Ik heb een dergelijke situatie al eens meegemaakt met schoenen die werden ondersteund door Ruud Gullit en Hugo Sanchez. Maar als je produkt een kwaliteitsuitstraling heeft, zullen de verkoopcijfers sowieso goed zijn. Alleen kan een bekende topsporter er nog een extra push aan geven als hij positief in de publiciteit komt.”

Hoewel de maatregel van Louis van Gaal tamelijk onverwachts kwam, was Bryan Roy toch ook begin dit jaar al "het eeuwige talent'. Desondanks besloot Lotto een flink bedrag uit te trekken voor de promotionele activiteiten van de grillige Amsterdammer. De Rooy: “Dat zijn de risico's die je aangaat. Zeker met linksbuitens, want dat zijn in het verleden altijd heel grillige spelers gebleken. Bovendien kwamen sterren als Piet Keizer, Rob Rensenbrink en Coen Moulijn pas op latere leeftijd tot bloei. Ik wil Bryan Roy dan ook absoluut niet als afgeschreven beschouwen. Hij zal ongetwijfeld weergaloos terugkomen. Er zijn genoeg voorbeelden van spelers die het bij Ajax niet konden maken, maar pas bij een andere club furore maakten.”

Voorlopig acteerde Bryan Roy gisteravond voor een lege zaal, in het Zuiderpark-stadion waar hij in een troosteloze ambiance met het tweede team verloor van ADO Den Haag (4-1). De ontmaskerde balgoochelaar droeg het nummer tien en had van trainer Gerard van der Lem een plaats achter de spitsen gekregen. Bij de reserves van Ajax is Tuhuteru een vaste keuze op de linksbuitenpositie. Wrang genoeg kan dat binnen enkele jaren de opvolger worden van Roy in het A-team.

Penningmeester Arie van Os van Ajax zal op korte termijn contact opnemen met zaakwaarnemer Rob Jansen om de vraagprijs te bepalen voor Roy. VVCS-vertegenwoordiger Jansen verliet vandaag een Haags ziekenhuis waar hij een knie- en galblaasoperatie onderging. Ajax wil Roy laten vertrekken voor het bedrag dat aan het einde van het seizoen voor hem gevraagd kan worden, wanneer zijn contract is verlopen. Bij een nog lopende verbintenis had Ajax meer dan tien miljoen gulden kunnen eisen. Nu wordt de vraagprijs bepaald door zijn salaris en premies, vermenigvuldigd met factor tien. Van Os: “Ik denk dat we hiermee ook een voorbeeld stellen naar de rest van de spelersgroep. Roy was drie jaar het aankomende talent, nu is de maat vol. De spelers behoren te weten dat je bij Ajax prestaties moet leveren. Daar worden ze goed voor betaald.”

Rob Jansen probeert vanaf zijn ziekbed de gevallen ster de hand boven het hoofd te houden. Dagelijks hebben ze contact met elkaar. Wat Jansen betreft is het nog geen tijd een vraagprijs te bepalen. “Voorlopig praten we nog over Ajax. Roy is een supertalent met onnavolgbare acties. Ik lees steeds dat hij een gebrek vertoont aan rendement. Een uitvinding van Michels. Maar wat dat nu precies inhoudt kan niemand mij vertellen. Piet Keizer had in deze tijd niet één wedstrijd gespeeld. Bryan is behoorlijk aangeslagen. Hij merkt nu dat hoe hoger je staat, de klap des te harder aankomt als je valt. Hij is vogelvrij verklaard, iedereen probeert hem neer te slaan. Ik heb nog niets positiefs over hem gehoord of gelezen. En dan is het sportieve aspect toch wel wat belangrijker dan de zakelijke belangen.”

    • Erik Oudshoorn