Staaloorlog dreigt tussen Europa en Verenigde Staten

PARIJS, 30 SEPT. Frankrijk heeft de Europese Commissie gevraagd stappen te ondernemen ter bescherming van de belangen van de Europese staalindustrie nu de Verenigde Staten de grenzen dicht willen gooien voor staal uit Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.

De regering in Washington besloot hier vorige week toe na klachten van Amerikaanse fabrikanten, eerder dit jaar, dat buitenlandse staalproducenten hun produkten tegen oneerlijke prijzen op de Amerikaanse markt dumpen. Volgens de Amerikanen verkopen de Fransen hun staal 64,5 procent onder de marktprijs, de Britten 32 procent en de Duitsers 49,3 procent. De dump-praktijken zouden de Amerikaanse staalfabrikanten al enkele miljarden dollars hebben gekost.

Volgens het Franse ministerie van industrie hebben de Verenigde Staten met voorlopige protectionistische maatregelen de import van staal uit Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland geheel tot staan gebracht. Volgens het ministerie zal de Amerikaanse importstop het Franse staalconcern Usinor Sacilor jaarlijks 90 miljoen franc (ongeveer 30 miljoen gulden) kosten. Usinor Sacilor exporteerde in 1991 30.000 ton staal naar de Verenigde Staten.

De Amerikaanse importstop wordt mogelijk uitgebreid tot gewalst staal, zo heeft het ministerie van handel in Washington laten weten. In dat geval zou de Franse staalindustrie voor 1 miljard franc per jaar worden benadeeld. De Europese staalindustrie in totaal zou er 5 miljard franc (zo'n 1,6 miljard gulden) bij inschieten. Het Nederlandse staalconcern Hoogovens kon vanmorgen nog geen commentaar geven op het bericht.

In een verklaring laat het Franse ministerie van industrie weten dat het “het dwarsbomen van de Franse en Europese staalproducenten afwijst. Deze praktijken, aldus het ministerie, die de facto leiden tot sluiting van de Amerikaanse markt voor buitenlandse staalprodukten, trekken de Amerikaanse bereidheid tot een vrij wereldhandel-systeem in twijfel.” De Amerikaanse regering zal op 7 december een definitief besluit nemen over eventuele sluiting van haar markt voor Europese staalprodukten. De Franse regering wil dat het dreigende staalconflict tussen Europa en de VS op de agenda van de volgende bijeenkomst van de EG-ministers van industrie wordt geplaatst. De bewindslieden treffen elkaar op 6 oktober in Luxemburg. Zij zullen dan onder meer bekijken of de Verenigde Staten de internationale handelsregels hebben overtredden. Als dat het geval is, zullen de EG-ministers een klacht indienen bij het secretariaat van de Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel (Gatt) of zelfs maatregelen nemen. Een woordvoerster van het Franse ministerie van industrie kon vanmorgen niet zeggen aan welke maatregelen wordt gedacht.