Sears wil schuld verminderen uit verkoop dochters

Het Amerikaanse concern Sears, Roebuck & Company (detailhandel en financiële dienstverlening) wil een groot deel van zijn financiële activiteiten verkopen en daarmee de schuld van meer dan drie miljard dollar verminderen, zo heeft het op twee na grootste warenhuisconcern van de VS bekendgemaakt.

Sears wil Dean Witter Financial Services verkopen, een instelling die bijna 60 miljard dollar aan particuliere vermogens beheert. Eerst zal in de eerste drie maanden van volgend jaar een belang in Dean Witter, oplopend tot twintig procent van de uitstaande aandelen, via de beurs worden aangeboden. In de loop van 1993 zal de rest van Dean Witter aan aandeelhouders van Sears, Roebuck worden verkocht.

Ook zet het concern de vastgoedactiviteiten van Coldwell Banker, de hypotheekbank Sears Mortgage en de spaarbank Sears Savings Bank in de etalage. Tezamen waren de af te stoten onderdelen in 1991 goed voor een omzet van 26 miljard dollar (43 miljard gulden).

Het in Chicago gevestigde Sears Roebuck wil zich concentreren op de detailhandel en de eigen verzekeringsactiviteiten via de Allstate Insurance Group. Wel zal Sears in de komende twaalf maanden een belang van twintig procent in Allstate verkopen, eveneens via de beurs. Allstate is de op één na grootste schadeverzekeraar in de wereld.

Sears heeft in de afgelopen jaren bij zijn detailhandelsactiviteiten al 40.000 arbeidsplaatsen geschrapt en daarmee de kosten met circa 1 miljard dollar verminderd.

De koers van Sears op Wall Street schoot op het nieuws met 3⅜dollar omhoog naar 44¾.