Scherpe stijging winst Sara Lee/DE

Het Amerikaans-Nederlandse concern Sara Lee/DE (koffie, thee en produkten voor de persoonlijke verzorging) heeft in het boekjaar 1991/1992 een winst geboekt van 1,2 miljard gulden tegen 462 miljoen het jaar daarvoor.

Dat maakte bestuurvoorzitter C. Boonstra vanmorgen bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. De winststijging met 740 miljoen gulden was vooral het gevolg van een bijzondere bate van 639 miljoen gulden uit de verkoop van de activiteiten op het gebied van de receptvrije geneesmiddelen.

Ondanks deze verkoop steeg de omzet met 12 procent van 6,7 miljard gulden tot 7,5 miljard gulden. Veel; van de stijging was te danken overgenomen bedrijven in China , Italië Maleisië , Tsjecho-Slowakije en Australië. Het buitenlandse aandeel in de omzet steeg van 63 naar 68 procent.

Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening steeg van 647 naar 832 miljoen gulden. Dit kwam door een hoger bedrijfsresultaat (van 665 naar 771 miljoen gulden) en door de bijzondere bate die de kas vulde. Daardoor werden de rentebaten van 26,4 miljoen negatief in een keer 74 miljoen gulden positief.