"Patriot-raketten raakten slechts 9 procent van Scuds'

WASHINGTON, 30 SEPT. De Patriot-raketten hebben in de oorlog in het Golfgebied slechts negen procent vernietigd van de Iraakse Scuds die hun doelwit vormden, aldus een rapport van het GAO (General Accounting Office), de rekenkamer van het Amerikaanse Congres. Daarmee is het dispuut over de prestaties van de Patriot-raket tegen de Iraakse Scuds in de oorlog in het Golfgebied gisteren weer opgelaaid. Volgens de laatste cijfers van het Amerikaanse leger was het succespercentage van de Patriot 70 in Saoedi-Arabië en 40 in Israel.

De auteur van het rapport, de Democratische afgevaardigde John Conyers, meende dat zijn conclusies “duidelijk tonen dat het publiek en het Congres op een dwaalspoor zijn gebracht door de herhaalde en definitieve verzekeringen van Raytheon (de fabrikant van de Patriot) en regeringsvertegenwoordigers”.

Tijdens de oorlog tegen Irak verklaarden defensie-woordvoerders dat bijna alle Scudraketten die door Irak op Saoedi-Arabië en Israel waren afgevuurd - circa 90 in totaal - door Patriot-raketten waren onschadelijk gemaakt. Na verder onderzoek maakte het Amerikaanse leger bekend dat de Patriot een succespercentage van 80 in Saoedi-Arabië en 50 in Israel had gehad. Op een hoorzitting in het Congres kwam het leger vervolgens uit op respectievelijk 70 en 40 procent. In Israel is wel een succespercentage van 0 genoemd. (Reuter, AFP)