Nederlandse koerierster is bekend bij Justitie

ROTTERDAM, 30 SEPT. De vorige week in Rome aangehouden 40-jarige Nederlandse Bettie M. - die volgens de Italiaanse justitie een belangrijke rol speelde in een internationale drugsorganisatie - wordt ook door Nederlandse narcotica-specialisten een belangrijke rol toegedicht bij drugstransporten van Colombia naar Europa. In onderzoeken naar omvangrijke cocaïnetransporten is de naam van de vrouw herhaaldelijk opgedoken, zeggen justitiële bronnen. Ook bij de Centrale Recherche-Informatiedienst (CRI) in Den Haag bestaat er een dossier over haar.

M., die getrouwd is geweest met een Colombiaan, woonde tot voor kort in Roermond. Een woordvoerster van de Roermondse politie bevestigt dat de Rotterdamse politie onlangs in Roermond een onderzoek heeft verricht naar de betrokkenheid van de vrouw bij een cocaïnetransport.

De Nederlandse justitie was overigens niet op de hoogte van de politie-operatie Green Ice, waarbij de afgelopen dagen zo'n tweehonderd verdachten zijn opgepakt op verdenking van drugshandel. De actie was het resultaat van een exclusieve samenwerking tussen Italiaanse narcoticabestrijders en de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA).

Volgens Nederlandse justitiële bronnen wisten zelfs de vier DEA-agenten die op de Amerikaanse ambassade in Den Haag werken, niet dat er een dergelijk grootschalig onderzoek liep. Ook de internationale politie-organisatie Interpol in Frankrijk was niet bij de actie betrokken.

Juist om te voorkomen dat politiekorpsen elkaar bij internationale onderzoeken voor de voeten lopen, wordt er in Nederland iedere veertien dagen vergaderd tussen de vertegenwoordigers van verscheidene internationale politiekorpsen die op ambassades in Nederland gestationeerd zijn. Op het kantoor van de CRI in Den Haag komen dan de vier DEA-agenten en twee douane-rechercheurs van de VS, vier Engelse agenten, twee Duitse, een Franse, een Israelische, een Turkse, een Spaanse en - namens de Scandinavische landen - twee Zweedse agenten samen.

Nederlandse narcotica-rechercheurs noemen het overigens begrijpelijk dat gelet op het gevaar van het uitlekken van informatie de operatie Green Ice slechts in zeer beperkte kring bekend was. Behalve het vroegtijdig bekend worden van een onderzoek bestaat ook altijd het gevaar dat politie-instanties elkaar beconcurreren. Op het gebied van drugsbestrijding zijn bijvoorbeeld in de Verenigde Staten verscheidene instanties actief. Behalve de DEA zijn dat de douane, de kustwacht, de FBI, de CIA, het bureau voor narcoticazaken van het ministerie van buitenlandse zaken (INM) en soms ook de Internal Revenue Service, de belastingdienst.

Pag. 5: Rol drugsbaas "Tony' bij uitbraak Escobar

De betrokken diensten werken daarbij steeds samen met het Amerikaanse leger en de inlichtingendiensten, die drugstransporten op het spoor trachten te komen en bestrijden. Agenten van de DEA zijn actief betrokken bij het vernietigen van druglaboratoria en -plantages in Latijns-Amerikaanse en Zuidoost-Aziatische landen. Leden van Amerikaanse "speciale eenheden' leiden Peruaanse en Boliviaanse militairen op voor het bestrijden van het zogeheten "narcoterrorisme', zoals het samenwerkingsverband tussen drughandelaars en guerrillerastrijders in deze landen wordt genoemd.

Het belangrijkste internationale drugsonderzoek dat op dit moment vanuit Nederland wordt uitgevoerd, is gericht op de activiteiten van de Surinaamse en Antilliaanse drugsmafia. Hier werken Nederland en Amerika nauw samen. In Nederland is voor dit onderzoek een uit 30 personen bestaand speciaal politieteam, het zogeheten Suri-team, opgericht dat in ieder geval twee jaar exclusief aan deze zaak mag werken. Omdat ook dit team in het verleden nogal eens op moeilijkheden stuitte in de samenwerking met collega's in de Verenigde Staten - aangezien diensten elkaar daar nauwelijks vertrouwden - is er na bemiddeling van het ministerie van justitie in Amerika een centrale coördinator ingesteld bij het Department of Justice.

De Europese landen werken met de VS samen in de zogeheten "Dublin-groep', die zeventien leden telt. Daartoe behoren ook Japan, Australië, Canada en Zweden.

Tevens bestaat een samenwerkingsverband om het witwassen van drugswinsten via het internationale bank- en handelscircuit te bestrijden ("Financial Action Task Force') en een overlegorgaan voor de juridische aspecten van de drugbestrijding (het "Mutual Legal Assistance Treaty'). Onze correspondent in Italië voegt hieraan toe:

In Rome hebben de Italiaanse autoriteiten gisteren nadere details bekendgemaakt over de actie Green Ice. Betty M. is, aldus de politie, bij herhaling gefilmd terwijl zij, in Rome en elders, geld in ontvangst nam van mafiosi. Vaste contactpersonen waren de Palermitaanse zakenman Massimo Quadro voor de machtige Siciliaanse mafiafamilie van de Corleonesi, en Serafino Magnoli voor de 'ndrangheta, de Calabrese mafia, waarin de familie Piromalli de hoofdrol speelde in de cocaïnehandel.

Uit de afgeluisterde gesprekken die de Colombiaanse cocainebaas "Tony' in Rome had met vertegenwoordigers van de Corleonesi, bleek dat de Colombiaanse cocaïnekartels aan de Siciliaanse mafia het monopolie wilden geven voor de distributie van cocaïne en heroïne in Europa. Er zijn aanwijzingen dat het de bedoeling was de Siciliaanse mafia ook een grotere rol te geven bij de distributie van cocaïne in de Verenigde Staten. De belangrijkste reden daarvoor zijn problemen met het witwassen. Doorslaggevend voor het besluit van de Colombianen om met de Sicilianen in zee te gaan was de verzekering dat zij bijna onbeperkte mogelijkheden hadden om de narcodollars wit te wassen.

"Tony' was volgens de directeur van de Operatieve dienst van de Italiaanse criminele recherche, Achille Serra, direct betrokken bij de ontsnapping van cocaïnebaas Pablo Escobar uit zijn Colombiaanse gevangenis. Serra zei dat Tony, die volgens het paspoort dat hij bij zich had José Duran heette, als leider van het cocaïnekartel van Pereira begonnen was met de produktie van heroine. Tot nu toe kwam vrijwel alle heroine uit Azië.

    • Marcel Haenen
    • Hans Steketee