"Luchtbrug mogelijk spoedig hervat'

WASHINGTON, GENÈVE, 30 SEPT. De Verenigde Staten overwegen op korte termijn de luchtbrug op Sarajevo te hervatten, ook al is de veiligheidssituatie in de Bosnische hoofdstad niet gegarandeerd. In Bosnië zullen de komende winter 400.000 mensen aan kou en honger bezwijken als de luchtbrug niet snel wordt hervat en als er niet meer geld ter beschikking wordt gesteld voor de opvang, huisvesting en voeding van de honderdduizenden vluchtelingen.

Een niet met name genoemde hoge Amerikaanse ambtenaar sprak gisteren geruchten tegen dat de luchtbrug op Sarajevo, die op 3 september werd stilgelegd nadat een Italiaans transportvliegtuig was neergeschoten, al binnen 24 uur zou worden hervat. Wel gaf hij toe dat de hervatting op korte termijn te verwachten is. “Ik ga ervan uit dat de hulpvluchten binnenkort worden hervat, maar ik heb nog geen datum.”

Sinds de stopzetting van de luchtbrug is Sarajevo aangewezen op de aanvoer van voedsel, brandstof en medicijnen via een onveilige route over land; op die manier krijgt de stad maar 44 ton voedsel per dag, terwijl het 200 ton per dag nodig heeft.

Volgens VN-woordvoerders in Sarajevo is het wellicht nu al te laat om een groot aantal levens te redden. Binnen twee weken valt in Bosnië de winter in. Honderdduizenden mensen zijn naar opvanggelegenheden buiten de republiek gevlucht, maar honderdduizenden anderen is dat niet gelukt; zij bivakkeren overal in Bosnië in de open lucht of in grotten, tenten of andere primitieve onderkomens, of in zwaar beschadigde huizen.

Volgens Sylvana Foa, woordvoerder van het Hoge VN-Commissariaat voor Vluchtelingen, kunnen 400.000 van die vluchtelingen de komende winter sterven aan honger en kou. “We staan op de rand van een catastrofe”, zo zei ze, een catastrofe die althans gedeeltelijk kan worden voorkomen als de regeringen, die betrokken zijn bij de luchtbrug op Sarajevo en de hulpverlening in het algemeen, onmiddellijk in actie komen. In dat geval, zo zei ze, “kunnen we wonderen verrichten”. Volgens Foa is de praktijk van de “etnische zuivering”, die voorziet in de verdrijving van etnische groepen van hun grondgebied, “volledig uit de hand gelopen” in Bosnië. Als gevolg daarvan lopen twee miljoen mensen gevaar.

De Kroatische autoriteiten hebben gisteren toegegeven dat een soldaat maandag twee VN-helikopters onder vuur heeft genomen. De man, die volgens de autoriteiten op eigen gelegenheid handelde, wordt ondervraagd en mogelijk berecht, zo werd gisteren in Zagreb bekendgemaakt. Bij het incident werden zeven schoten gelost. De helikopters landden veilig. (Reuter, AP, AFP)