Leiding van De Morgen neemt ontslag

BRUSSEL, 30 SEPT. Hoofdredacteur P. Piryns en zijn plaatsvervanger R. Kesteloot van het Vlaamse dagblad De Morgen hebben gisteren hun ontslag ingediend. Ze protesteren hiermee tegen de hoofdaandeelhouder De Persgroep, die het dagblad sinds maandag vervroegde sluitingstijden heeft opgelegd.

Piryns heeft aangekondigd tot 1 december aan te blijven als hoofdredacteur, maar geen commentaren meer te schrijven. Als De Persgroep voor 1 december de sluitingstijden weer op het oude niveau terug brengt, willen Piryns en Kesteloot hun ontslag heroverwegen.

Een minderheid van de redactie besloot vandaag toch nog een actiekrant uit te brengen die slechts 12 pagina's telt. De voorpagina is in zijn geheel gewijd aan de perikelen rondom De Morgen, terwijl andere Belgische kranten het grote nieuws over de afronding van de Belgische staatshervorming brachten.

Tijdens een geheime stemming gisteren bleek dat 36 redacteuren zich niet aan de nieuwe sluitingstijden wilden conformeren. Zo'n 23 redacteuren besloten toch, koste wat het kost, door te gaan met het De Morgen. Piryns zegt deze mensen geen strobreed in de weg te willen leggen. “Als zij met een soeplepel een aardappelveld willen omploegen, moeten ze dat proberen. Maar op deze manier beantwoordt de krant niet aan mijn journalistieke normen.”

De Morgen wordt samen met Het Laatste Nieuws, dat een veel grotere oplage heeft, op de persen van hoofdaandeelhouder De Persgroep gedrukt.