Kohl waarschuwt Major over Europa

BONN, 30 SEPT. Groot-Brittannië moet niet rekenen op wijzigingen in het Verdrag van Maastricht, in het Europese Monetaire Stelsel (EMS) of in de Duitse monetaire politiek. Die waarschuwing heeft kanselier Helmut Kohl gisteren uitgesproken na een bezoek aan de Luxemburgse premier Jacques Santer. Kohl: “Wij willen dat Groot-Brittannië van de partij blijft, maar iedereen moet zijn eigen huiswerk doen.”

Hij reageerde daarmee op de eerder die dag opnieuw gestelde eis van de Britse premier Major dat er veranderingen in het EMS moeten komen. Major gaat vanmiddag ter voorbereiding van de extra Europese top op 16 oktober naar Parijs voor een ontmoeting met president Mitterrand. Zijn minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, ontmoet vandaag diens Duitse collega Klaus Kinkel. Major en Hurd ontvangen vervolgens vanavond in Londen de Deense premier Schlüter.

Hoewel Kohl en Mitterrand kenbaar hebben gemaakt dat zij Major zoveel mogelijk willen helpen om de "anti-Maastrichtse' golven thuis te beheersen, doet de kanselier niet meer zóveel moeite om de huidige koele relatie met Londen te verbergen. Kohl moet, heet het in Bonn, nu meer rekening houden met irritatie in zijn coalitie over de scherpe Britse verwijten aan het Duitse adres. Daarbij komt de ongerustheid over de toestand van de Duitse economie, die volgens een reeks wetenschappelijk instituten, de Bundesbank en een toenemend aantal politici vlak voor een recessie staat of zich daar al in bevindt.

De kanselier zei gisteren nog eens dat Mitterrand noch hij een "Europa van twee snelheden' wil. Het de afgelopen tien dagen veelbesproken "mini-Europa' van bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en de Benelux als eerste kern noemde hij “eine freie Erfindung”. “Er worden op het ogenblik veel geruchten verspreid, en dit gerucht komt uit Londen”, aldus Kohl.

Een eerste Duitse minister heeft nu ook openlijk twijfels uitgesproken over de onvoorwaardelijke voortzetting van de ratificatie van "Maastricht' en het daarin uitgezette tijdpad voor de monetaire unie. Ingrid Philipp-Schwaetzer, minister van volkshuisvesting en vice-voorzitter van de FDP, zegt in een interview met het weekblad Stern dat in 1996 eerst een beslissend debat in de nationale parlementen moet worden gevoerd over “de inhoud en het invoeringstijdstip” van de eindfase van de monetaire unie (lees: de in Duitsland zeer omstreden vervanging van de D-mark door één Europese munt). De SPD heeft hierom al eerder gevraagd. In elk geval acht mevrouw Schwaetzer het “zinvoller” om de laatste EMU-fase uit te stellen dan er alvast aan te beginnen met een kleine groep landen.