Halsmuseum kan schilderij van Frans Hals kopen

HAARLEM, 30 SEPT. Het Frans Halsmuseum in Haarlem kan voor enkele tonnen een schilderij van Frans Hals (1580-1666) aankopen.

Dat heeft een woordvoerster van het museum vanmorgen bevestigd. Het is een portret dat Hals omstreeks 1655 maakte van de Haarlemse schilder Frans Post, een stads- en tijdgenoot van Hals. Het meet 27,5 bij 33 centimeter. Het museum heeft het schilderij in bruikleen sinds de grote overzichtstentoonstelling van Hals in 1990. De Amerikaanse eigenaar is nu bereid het schilderij te verkopen. Volgens de woordvoerster is dit “een unieke kans om een echte Hals aan te kopen”. Het exacte aankoopbedrag wil het museum nog niet noemen. Het Haarlems gemeentebestuur is om toestemming gevraagd en zal waarschijnlijk voor het eind van het jaar over de aankoop beslissen. Het museum heeft de Vereniging Rembrandt om financiële steun gevraagd.