Fiat-president Agnelli legt functie in 1994 neer

ROME, 30 SEPT. Giovanni Agnelli zal in juni 1994 aftreden als president van de Fiatgroep, zo heeft hij gisteren bekendgemaakt. Agnelli heeft de functie ruim een kwart eeuw bekleed.

Agnelli (71) zei dat dit besluit beantwoordt aan de bepaling in de statuten dat niemand tot president kan worden gekozen die in de loop van zijn drie-jarige mandaat 75 wordt. Agnelli's huidige mandaat loopt in juni 1994 af. Het besluit wordt in financiële kringen gezien als een poging onrust over de vraag wie Fiat gaat leiden te voorkomen. Agnelli heeft eerder gezegd dat zijn jongere broer Umberto hem zal opvolgen.

“Het is een lang bestuur geweest”, zei Agnelli op de aandeelhoudersvergadering van de holding IFI, de overkoepelende holding van de familie Agnelli. “Meer dan een kwart eeuw als president en meer dan een halve eeuw als lid van de raad van bestuur.”

Agnelli maakte duidelijk dat het concern een zwaar jaar voor de boeg heeft. Hij voorspelde dat de tweede helft van dit jaar nog moeilijker zou worden dan de eerste helft en dat Fiat heel 1993 zou lijden onder een beperking van de consumptie. Er wordt op gespeculeerd dat de Agnelli's hun belang in de warenhuisketen Rinascente afstoten om de investeringen in Fiat te kunnen financieren.

    • Marc Leijendekker