Dollar daalt tot fractie boven het laagterecord

ROTTERDAM, 30 SEPT. De Amerikaanse dollar heeft de koersdaling die eind vorige week in Tokio begon vanochtend op een onrustige valutamarkt voortgezet. De munt noteerde rond het middaguur 1,5817 gulden, na een slot van 1,6045 gisteravond.

Daarmee was de dollar het na-oorlogse dieptepunt van begin deze maand tot op minder dan 2 cent genaderd.

Nu de onrust rond de Europese valuta iets afneemt, krijgen de handelaren weer meer aandacht voor de positie van de dollar ten opzichte van de D-mark. De zwakte van de Amerikaanse economie, gecombineerd met een hoge Duitse en een lage Amerikaanse rente, drukte de dollar aan het begin van de maand nog naar een historisch dieptepunt van 1,5665 gulden. “Aan de redenenen voor een lage dollar is in de afgelopen weken niets veranderd”, aldus een handelaar vanochtend.

De handelaren houden er rekening mee dat het rente-verschil tussen Duitsland en de Verenigde Staten in de loop van deze week nog groter zal worden. Ze gaan ervan uit de Amrikaanse rente verder zal dalen, terwijl de Duitse rente op het huidige niveau zal blijven. Gistermiddag liet een van de leden van het bestuur van de Bundesbank, Lothar Müller, weten dat er in de komende zes maanden mogelijk ruimte is voor een verlaging van de Duitse rente, maar dat daarop niet op korte termijn moet worden gerekend.

Volgens de valutastrateeg van Barclays de Zoete Wedd in Londen, Ifty Islam, zijn deze verwachtingen al gedeeltelijk in de koersdaling van vanochtend verwerkt en zal de dollar niet dramatisch veel verder dalen. Islam adviseerde de handelaren om weer dollars te kopen als de dollar/mark notering op 1,4000 komt. Vanmiddag stond de dollar op 1,4076 mark.

De stormen op de valutamarkt zijn weliswaar gaan liggen, maar de handelaren blijven zenuwachtig. “De situatie is niet zo ernstig als de vorige week, maar je ziet langzaam dezelfde sfeer onstaan”, aldus Islam. “De handelaren blijven trigger-happy, schietgraag.”

Hoe gevoelig de valutahandel nog steeds is werd vanochtend pijnlijk duidelijk in Italië. De Italiaanse lire leed fors koersverlies onder invloed van geruchten over ingrijpende financiële maatregelen van de Italiaanse regering. Op de valutamarkt circuleerde het gerucht dat de regering 30 procent van de Italiaanse banktegoeden wil bevriezen, hetgeen door de premier Amato in alle toonaarden werd ontkend. Gistermiddag leidde hetzelfde gerucht in de wandelgangen van het Italiaanse parlement tot paniek: bodes en ander personeel bestormden twee bankfilialen om hun spaartegoeden in veiligheid te brengen.

Rond het middaguur werd een koers genoteerd van ongeveer 870 lire per Duitse mark tegen een slotkoers van 846 lire op dinsdag. Toen de lire nog in het EMS zat gold een bodemkoers van 820,68 per mark.

Op opmerkingen van Bundesbank-bestuurder Müller gisterenavond op de BBC-televisie dat hij wel mogelijkheden voor een herschikking van het EMS ziet, reageerde de markten evenwel niet. Vergelijkbare verklaringen leidden twee weken geleden nog tot chaos.

De vermindering van de valutaspanningen in Europa was vanochtend voor de Zweedse centrale bank aanleiding om haar daggeldrente verder te verlagen van 40 tot 24 procent. Het tarief werd eerder deze maand opgeschroefd naar 500 procent om omvangrijke speculatie tegen de Zweedse kroon te kunnen weerstaan.

Binnen het EMS bleef de positie van het Ierse pond vanochtend precair. De munt noteerde uur een koers van 2,9490 gulden, iets lager dan de in het EMS geldende bodemkoers van 2,9510 gulden. De Franse franc, die vorige week sterk onder druk stond, wist zich te handhaven ruim boven de EMS-bodem. De koers schommelde rond 33,27 gulden per 100 frank, vrijwel gelijk aan de slotkoers van dinsdag.