Billiton: accent op winning van metaal

ROTTERDAM, 30 SEPT. Billiton, het in metalen gespecialiseerde dochterbedrijf van de Koninklijke/ Shell Groep, wil zich geleidelijk aan meer richten op de winning van metalen en minder op de verliesgevende verwerking en verkoop. Deze strategische verandering is in Londen toegelicht door directeur Paul Everard van Billiton Internationale Metals.

Het bedrijf is van plan de Rotterdamse fabriek Tiofine, die titaan dioxide pigment (witmaker voor plastics en papier) produceert, te verkopen en zijn aandeel van 35 procent in de Aughinish aluminiumfabriek in Ierland van de hand doen. Onlangs heeft Billiton ook een kleine zinksmelterij van dochteronderneming Hollandse Metallurgische Industrie in Arnhem gesloten. Woordvoerder Hans den Breems van Billiton sluit niet uit dat op den duur ook twee (winstgevende) loodfabrieken in Engeland worden afgestoten.

Daar staan twee grote uitbreidingen tegenover: aandeelhouder Shell heeft goedkeuring verleend voor de bouw van een tweede tinsmelter in Colombia ter waarde van ongeveer 120 miljoen dollar en voor de overname door Billitin van het aandeel van 61,1 procent dat concurrent British Petroleum nu nog beheert in de Selbai-mijn in Canada. Billiton wordt dan volledig eigenaar van deze mijn, die zink- en kopererts produceert.

Billiton moet omschakelen omdat de metaalsmelterij en -verkoop als geheel verliesgevend dreigt te worden. In 1990 maakte Billiton nog 170 miljoen dollar winst. Vorig jaar daalde de winst tot 12 miljoen dollar en in het eerste halfjaar van 1992 werd een verlies van 28 miljoen dollar geboekt.

In Nederland is Billiton ook voor de helft eigenaar van de grote zinksmelterij Budelco in het Noord-Brabantse Budel. Deze fabriek verkeert in een moeilijke situatie omdat hoge milieu-investeringen gedaan moeten worden voor de verwerking van het zinkafval jarosiet. Bovendien loopt net als bij het Aldel, het aluminiumsmeltbedrijf van Hoogovens in Delfzijl, het voordelige gastoeleveringscontract in 1998 af. “Een draagbare energieprijs voor dit soort metaalverwerkende bedrijven is essentieel”, zegt directeur W. de Graaff. Ook moet er een oplossing komen voor de “exorbitant hoge milieukosten”, zegt hij. “Anders houden we dit soort bedrijven niet in Nederland.”