Beurs negeert lagere dollarkoers

AMSTERDAM, 30 SEPT. De Amsterdamse effectenbeurs lag er vanmorgen iets vriendelijker bij en trok zich niet veel aan van de alweer stevig lagere dollarkoers.

AMSTERDAM De stemmingsindex was rond het middaguur onveranderd op 111,0 na eerder op de ochtend een winst van 0,4 punt op 111,4 te hebben laten zien. De omzetten waren laag. De obligaties noteerden tussen de vijf en tien cent beter.

De meeste internationale waarden hadden net als gisteren iets te lijden van de inmiddels al weer 1,5 cent lagere dollar. Tegen het eind van de ochtend liepen de koersen in korte tijd in een lege markt toch wat verder naar beneden. Zo moest Akzo 1,40 inleveren op 140,80 gulden, KLM vier dubbeltjes op 28,40, Philips twee kwartjes op 22,90 en Koninklijke Olie en Unilever ieder drie dubbeltjes.

Op de lokale markt bestond ruime belangstelling voor Begemann na de bekendmaking dat de winstverwachting voor dit jaar wordt gehandhaafd. Rond het middaguur noteerde het concern 2,50 beter op 115 gulden. Bij die notering was op dat moment echter geen kopers in de markt te vinden.

NEW YORK De effectenbeurs is gisteren lager gesloten na de flinke winst van de voorgaande dag. De Dow Jones-index daalde met 9,46 punten tot 3.266,80. Sears Roebuck steeg na aankondiging van een herstructurering.

LONDEN De FTSE-index daalde in de loop van de morgen met 20 punten tot 2,545,5 punten. De handel houdt er rekening mee dat de rente niet verder zal worden verlaagd.

FRANKFURT Na een stijging van de DAX-30 index met 12 punten zakte deze index weer wat terug. Tegen het middaguur stond de DAX op een 1.480,87 punten, 4,43 punten boven het slot van gisteren.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio is vandaag voor de vierde achtereenvolgende dag lager gesloten. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 aandelen daalde met 349,01 punten tot 17.399,08, een verlies van twee procent.