Bescheiden zege ruim voldoende voor Vitesse

LONDONDERRY, 30 SEPT. Vitesse verstond gisteren de kunst met een minimale krachtsinspanning een maximaal resultaat te behalen. De Arnhemse voetballers bereikten de tweede ronde van de strijd om de UEFA-beker. Bij Derry City was een bescheiden zege van 2-1 ruim voldoende na de 3-0 in Arnhem.

In Londonderry had Vitesse een rustige avond. Met het doelpunt, dat Straal pal voor de rust maakte na een fout van doelman O'Neill, verdween ook het laatste restje twijfel. Mooney zorgde na een uur uit een directe vrije trap voor 1-1, maar vijf minuten later stopte Laamers het even opgelaaide enthousiasme van de 3500 kijkers alweer. Daarna consolideerde Vitesse de voorsprong en was het alleen aan mindere concentratie te wijten dat Derry nog enkele riante mogelijkheden kreeg. Van der Gouw en Eijer voorkwamen een tweede gelijkmaker.

Het aanstaande vervolg, waarvoor komende vrijdag de tegenstander bekend wordt, stemde Jan Jongbloed tot tevredenheid. “Maar over het vertoonde spel kan ik niet tevreden zijn. Het was een wedstrijd met soms te veel rennen en draven. En als het rommelig wordt, is Vitesse niet op z'n sterkst”, aldus de assistent van trainer Neumann. “PSV en Ajax hadden hier met een nulletje of zes gewonnen. Zo ver zijn wij nog niet. Daarvoor scheppen wij te weinig kansen.” Arjan Vermeulen, linksachter, haakte daarop in met: “Dat is precies het verschil tussen de top en de subtop van Nederland. Dat zien we in de eredivisie ook terug.”

Verdedigend is Vitesse momenteel keurig in balans, de tegentreffer van Mooney was pas de derde van dit seizoen. Vermeulen: “Een jonge jongen als Van de Looi heeft hier foutloos gespeeld, dat is de grootste winst die we vandaag hebben geboekt. Maar opbouwend en aanvallend kan er nog veel worden verbeterd. Na een goed begin, met ons favoriete spelletje van de bal één keer raken, hebben we te veel balverlies geleden. Een man als Van den Brom was dan gewoon te slordig.”

Vermeulen was kort voor de rust direct betrokken bij een opstootje waarin de in Europa debuterende IJslandse scheidsrechter Orrason de kaarten verrassend op zak hield. Na het doelpunt van Straal hield Cocu de bal in handen. Te lang naar de zin van de spelers van Derry. “Die Ennis gaf Philip opeens een klap. En die nummer negen (O'Brien) greep mij bij m'n keel. Die jongen had kennelijk even een waas voor zijn ogen, want dat was al de tweede keer in deze wedstrijd. Dat heb ik nog nooit meegemaakt, ik schrok echt wel even. Ik heb hem weggeduwd, de scheidsrechter waarschuwde me, ik had een kaart ook onterecht gevonden.”

Orrason, die wel slim direct daarna voor de rust floot, trok in de eerste helft wel een gele kaart voor Straal. Vermeulens collega aan de rechterkant zal er in de eerstvolgende Europese wedstrijd niet bij zijn. Twee jaar geleden, toen Vitesse in Derry met 1-0 won, werd Straal ook al bestraft. Geel, maar het minder rigoureuze gevolgen, was er ook voor Rob Lagé. De verzorger weigerde bij de behandeling van een blessure van Straal met speler en al buiten de lijnen te gaan. “Ik heb, denk ik, hiermee een Europees record gevestigd”, lachte Lagé in de kleedkamer van het Brandywell-Stadion. “Het zag er eerst niet zo gezond uit bij Roberto. En ja, Sturing was er ook niet bij, dus hadden we straks helemaal geen rechtsachter meer gehad. Daarom ben ik maar een beetje gaan tijdrekken.”