Bedrijfsresultaat Begemann omhoog

ROTTERDAM, 30 SEPT. Het bedrijfsresultaat van machine- en metaalbedrijf Begemann (10.500 werknemers) heeft het eerste halfjaar een forse sprong gemaakt. Het netto-resultaat kwam echter lager uit dan in de vergelijkbare periode vorig jaar, omdat grootaandeelhouder-president J.A.J. van den Nieuwenhuyzen geen nieuwe aankopen heeft gedaan. Daardoor bleven de transactieresultaten uit.

De beleggers op de beurs keken vanochtend ditmaal niet naar de winst per aandeel, maar beloonden de stijging van het bedrijfsresultaat met een koerssprong van 4,50 gulden tot 117 gulden. Tegen het middaguur zakte de belangstelling en werd twee gulden van de koers afgeknabbeld.

Secretaris van de raad van bestuur van Begemann B.K. van Dijk zei vanochtend in een commentaar op de halfjaarcijfers "erg gelukkig te zijn met de cijfers'. “De vorig jaar verworven acquisities (bij voorbeeld RDM, red) hebben beperkt, maar boven verwachting bijgedragen aan de winst”, aldus Van Dijk. Het bedrijfsresultaat steeg met 11 miljoen gulden tot ruim 51 miljoen.

De netto-winst zakte met bijna 3 miljoen gulden tot een kleine 25 miljoen gulden. Per aandeel komt dat neer op 5,66 gulden. Dat is 66 cent minder dan vorig jaar. Over het hele jaar verwacht Begemann, volgens Van Dijk, wel een stijging van de winst per aandeel. Dat betekent dat Begemann in het tweede halfjaar meer dan dubbel zo veel winst moet boeken als in het eerste halfjaar: 60 miljoen gulden nettowinst of te wel een kleine 14 gulden winst per aandeel.

Van Dijk houdt er rekening mee dat in het tweede halfjaar wel transactieresultaten zullen meetellen. Begemann wil een aantal fabrieken afstoten. In het totaal zijn hier 750 tot 800 medewerkers bij betrokken. De omzet is minder dan 200 miljoen gulden. Het gaat daarbij om Breda Packaging, Machinefabriek CSW uit Deventer, PMB Nederland uit Eindhoven, VWB Breda en De Duitse machinefabrikant MFB uit Braunschweig. Van Dijk wilde niet zeggen of de verkopen een boekwinst zullen opleveren.

Niet bekend