Angst voor vertrek moordenaars

ZWOLLE, 30 SEPT. Bij Justitie bestaat de angst dat de twee verdachten van moord die gisteren in vrijheid moesten worden gesteld het land zullen verlaten. De Zwolse persofficier van justitie mr J.A. Vermeulen spreekt van “een trieste zaak” naar aanleiding van de in vrijheidstelling van een 17-jarige Turkse jongen en de 19-jarige E.T.P. uit Chili. Zij worden ervan verdacht de Zwollenaar A.J. Veldman (49) op 20 april om het leven hebben gebracht.

De jongens zijn door de rechtbank in Zwolle uit voorlopige hechtenis ontslagen toen bleek dat delen van hun dagvaarding waren verwisseld. Dit is vermoedelijk gebeurd in het Pieter Baan Centrum waar de verdachten tijdens de uitreiking van de dagvaarding verbleven. De dagvaardingen werden daar door het openbaar ministerie naar toe gefaxed.

“Het voorblad van de dagvaarding was goed, maar op de andere pagina's stond een verkeerd parketnummer”, aldus Vermeulen. Op 1 juli van dit jaar is een wetswijziging ingegaan waarbij de rechtbank het voorarrest met dertig dagen kan verlengen na de nietigheid van de dagvaarding te hebben uitgesproken. Helaas, aldus Vermeulen is dat op deze zaak niet van toepassing omdat de vervolging al voor die datum was ingezet. De twee verdachten, beiden zonder vaste woon- of verblijfplaats, werden drie weken na de moord aangehouden.

Vermeulen zegt “als burger” ook niet te begrijpen dat twee moord-verdachten in vrijheid kunnen worden gesteld. Met de nieuwe wetgeving kan dit volgens haar ook niet meer gebeuren.

De zaak tegen de beide verdachten komt 3 november voor. Zij hoeven daarbij niet aanwezig te zijn. “Tenzij zich nieuwe feiten voordoen kan de politie hen ook niet aanhouden”, aldus Vermeulen.

Veldman werd zwaar mishandeld en met messteken om het leven gebracht. De daders beroofden hem van een klein bedrag aan geld, een sigarette-aansteker, een pakje shag en een washandje. Om sporen uit te wissen werd de gaskraan in zijn woning opengedraaid, maar er vond geen ontploffing plaats, omdat buren de volgende dag de gaslucht roken en het lichaam vonden. De twee verdachten stonden bij de politie bekend vanwege vermogensdelikten.