Weerbarstige jury komt met incomplete lijst Kalf-nominaties

UTRECHT, 29 SEPT. Nederlandse Filmdagen-jury's hebben de afgelopen elf jaar een reputatie van weerbarstigheid opgebouwd. De jury die, onder voorzitterschap van Cox Habbema, voor deze twaalfde Nederlandse Filmdagen beoordeelt aan wie de Gouden Kalveren dit jaar zullen toevallen, heeft niet gebroken met die traditie. Gisteravond werd tijdens een rumoerige zitting bekend gemaakt wie de jury wenst voor te dragen voor bekroning. Echter, eer jurylid Sonja de Leeuw (voorzitter van de afdeling film van de Raad voor de Kunst en lid van het bestuur van het Stimuleringsfonds) bekend maakte uit wie de jury aanstaande vrijdag zal kiezen, las ze een verklaring voor waaruit bleek dat deze jury niet voor elke categorie de gebruikelijke drie voordrachten zou doen: “Wij vinden een nominatie voor een Gouden Kalf dermate belangrijk dat we gemeend hebben alleen te [moeten] nomineren wanneer er sprake is van, uiteraard naar onze mening, gelijkwaardige kwaliteit.”

Die overtuiging resulteerde in twee gevallen tot twee nominaties, die niet alleen elkaar overlappen, maar ook nog eens mijlenver uiteen liggen in raffinement, vakmanschap en artistieke rijpheid: zowel voor het Gouden Kalf voor de Beste Film als voor het Gouden Kalf voor de Beste Regie zal worden gekozen uit De Noorderlingen (regie Alex van Warmerdam, producenten Laurens Geels en Dick Maas/First Flooor Features) en Kyodai Makes the Big Time, die Ian Kerkhof (student aan de Nederlandse Film en Televisie Academie) zowel regisseerde als produceerde.

In een categorie besloot de jury zelfs niemand te nomineren, omdat ze slechts één persoon denkt te kunnen lauweren, van wie ze de naam vanzelfsprekend niet voorbarig bekend wil maken. “Wat verder opvalt is dat er verwonderlijk weinig rollen geschreven worden voor vrouwen” verklaarde De Leeuw namens de jury en liet de voordracht voor de Beste Actrice dus verder blanco. Naar de invulling kan uiteraard slechts worden geraden, al ligt de naam Loes Wouterson voor haar rol in De drie beste dingen in het leven voor de hand.

Het lijkt er sterk op dat de jury - waarin voorts zitting wordt genomen door Ally Derks (directeur van het International Documentary Festival Amsterdam), de actrice Johanna ter Steege, de cineast Kees Hin, casting director Hans Kemna en cameraman Robby Müller - met deze twee incomplete lijstjes protest heeft willen aantekenen tegen de uitsluiting van mededinging van produkties die door het Bestuur van de Nederlandse Filmdagen werden aangemerkt als televisiefilms. Immers, als derde nominatie voor de beste regie had wellicht Het zakmes van Ben Sombogaart niet misstaan. Een open plek bij de Beste Actrice-nominaties had kunnen toevallen aan een van de maar liefst twee, belangrijke, vrouwenrollen in Op afbetaling (regie Frans Weisz).

Voor de drie overige categorieën trof de jury blijkbaar voldoende kwaliteit om te kunnen kiezen. Voor de Beste Korte Film zijn genoemd: Dag Jan van Jan van den Berg, Hotel van Elsbeth Dijkstra, studente aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie en Memorias sin batallas y otros muertos, de eindexamenfilm van Nathalie Alonso Casale die eerder deze week al werd bekroond met de Tuschinski Award. Voor de beste documentaire werden, onder nadrukkelijke vermelding van de in het algemeen hoge kwaliteit van de Nederlandse documentaires, voorgedragen: Act of Love van Karin Junger, In de greep van de tango van Leendert Pot en Levenslied van Froukje Bos. Als Beste Acteur in een Nederlandse Film zal vrijdagavond worden uitgeroepen Wim Kouwenhoven (voor zijn rol in Dag Jan), Victor Löw (De drie beste dingen in het leven) of Rudolf Luciëer (De Noorderlingen).

Gisteravond maakte ook de jury van de dit jaar ingestelde Grolsch Filmprijs voor "een nog onbekend talent' drie voordrachten bekend: Marc de Cloe (student aan de Gerrit Rietveld Academie), Cyrus Frisch (net afgestudeerd aan de Nederlandse Film en Televisie Academie) en de ook al voor twee Gouden Kalveren genomineerde filmacademie-student Ian Kerkhof.

    • Joyce Roodnat