VPRO weet extra zendtijd maar moeilijk te vullen

Vroeger was er het VPRO-programma Onrust, bedoeld voor twintigers, maar omdat de eindredacteur inmiddels veertiger is geworden, maakt hij nu met zijn team een programma voor dertigers. Lolapaloeza heet het, de titel deed al het ergste vrezen. En inderdaad, het viel niet mee: Een melige en veel te lang uitgesponnen parodie op de autotest, maar nu met kinderwagentjes. Dertigers die stilstaan bij de zegeningen van hun leeftijd. Een verslag van het theekransje van Adelheid Rosen, waarbij ik me steeds afvroeg: is dit een grap of om te gapen? En zodra het vraagesprek met Thom Hoffman interessant dreigde te worden, werd het door hinderlijke beelden en geluiden doorsneden. Mijn bezwaar tegen Onrust kon ik destijds nog relativeren met het besef dat het programma ook niet voor mijn leeftijdscategorie bedoeld was. Nu weet ik, behorend tot de doelgroep van Lolapaloeza, dat het aan de programmamakers lag. Diezelfde onrust om naar een andere zender te zappen beving mij gisteren weer.

De VPRO-televisie lijkt sinds de zendtijduitbreiding door de A-status op een jongetje in het nette pak van zijn vader. De pijpen slepen over de grond en door de lengte van de mouwen kan hij niets behoorlijk meer aanpakken. Paul Haenen maakte in het vorige seizoen een vermakelijk en pretentieloos half uur, waarin hij afwisselend zijn typetjes voor het voetlicht bracht en op zijn geheel eigen wijze gasten ondervroeg. Uitgewalst en naar de late avond verschoven wordt het programma topzwaar - een programmeringsfout waartegen Haenen zich gisteren virtuoos maar wanhopig verzette.

De metamorfose van NOS-Laat en Vara's Achter het Nieuws in NOVA voltrok zich gisteravond betrekkelijk geruisloos. Een ander decortje - blauwzwarte cirkel met geel maantje werd rood bolletje met gele ster - en een ander lettertje, maar de duo-presentatie met de sportlezer-van-dienst en het tweeluik voor het gesprek met De Correspondent bleven. Het was gewoon NOS-Laat in een ander jasje; geen kijker die zich realiseerde dat de helft van de onderwerpen gemaakt werd door verslaggevers die bij de VARA in loondienst zijn.

Van échte integratie van de drie nieuwe zendgemachtigden op Nederland 3 was pas sprake, toen VPRO-gezicht Ad 's-Gravesande zijn nieuwe kwis De Conaisseur aankondigde, waarmee hij voor de NOS in het voetspoor van VARA-coryfee Joop Koopman treedt.

    • Tom Rooduijn