Virgin Atlantic Airways bereid tot redding Dan-Air

De in financiële nood geraakte Britse luchtvaartmaatschappij Dan-Air heeft bekendgemaakt dat met Richard Branson, eigenaar van Virgin Atlantic Airways, over een nauwe samenwerking wordt gesproken.

Beoogd wordt een alliantie waaronder de toestellen van Dan-Air onder de naam van Virgin Atlantics zullen worden ingezet. De beursnotering in Londen van de houdstermaatschappij Davies & Newman Holdings, waarin Dan-Air is ondergebracht, werd gisteren opgeschort op een niveau van 23 pence. Enkele weken geleden werd een dieptepunt bereikt van 11 pence. Twee jaar geleden werd het aandeel nog op 550 pence verhandeld.

Een samengaan zou voor beide interessant kunnen zijn. Virgin vliegt onder meer op de VS en Japan en Dan-Air beschikt over een uitgebreid Europees netwerk.

Dan-Air komt dit jaar naar verwachting in ongeveer 7 miljoen pond verlies terecht, nadat een jaar geleden nog een prognose bestond van een zeer winstgevende exploitatie. Om uit de problemen te komen is een kapitaalinjectie nodig van minimaal 30 miljoen pond (86 miljoen gulden), zo becijferen analisten.

Gesprekken over een nauwe samenwerking tussen British Airways en Dan-Air mislukten kortgeleden terwijl bij Air France evenmin belangstelling kon worden gewekt.