Varkensfokkerij in Ede met blaasjesziekte ontruimd

EDE, 29 SEPT. Een varkensfokkerij in Ede is gisteren ontruimd en ontsmet in verband met de blaasjesziekte. Het ministerie van landbouw heeft tot de ontruiming besloten omdat meerdere varkens op het bedrijf afweerstoffen bleken te hebben opgebouwd tegen de besmettelijke blaasjesziekte. Daarmee is aangetoond dat de varkens in elk geval met het virus in aanraking zijn geweest, aldus het ministerie.

Het bedrijf in Ede is een van de vijf bedrijven waarop vorige week varkens werden aangetroffen met anti-stoffen tegen de ziekte. Of de varkens op de overige vier bedrijven eveneens worden vernietigd is nog onzeker.

Volgens een woordvoerster is het eigenlijke virus dat blaasjesziekte veroorzaakt nog steeds niet gevonden. Met een onderzoek onder 160 bedrijven hoopt het ministerie het virus uiteindelijk te lokaliseren.

Behalve het bedrijf in Ede (250 zeugen en 900 biggen), is gisteren ook een verzamelplaats van een transportbedrijf in Lunteren ontruimd en ontsmet. De transporteur had daar acht varkens liggen afkomstig van het bedrijf in Ede.

Ede ligt in het gebied in Utrecht en Gelderland waarbinnen sinds 8 september geen varkens meer mogen worden vervoerd. Het ministerie vermoedt dat in dit gebied de blaasjesziekte voorkomt, maar een wekenlang onderzoek onder 160 bedrijven heeft nog geen gevallen van deze ziekte opgeleverd. Nadat bij Nederlandse varkens in Italië de blaasjesziekte was geconstateerd, besloot minister Bukman een exportverbod van levende varkens in te stellen. Dat is sinds vorige week maandag van kracht. Het permanent veterinair comité van de EG bepaalde dat het verbod ten minste tot 15 oktober van kracht moet zijn en stelde ook strengere eisen aan de uitvoer van varkensvlees.