Uitslag stemming Collor onzeker

BRASILIA, 29 SEPT. De Braziliaanse Kamer van Afgevaardigden stemt vandaag over het afzetten van president Fernando Collor de Mello, die van corruptie wordt verdacht. Tot vandaag stond niet met zekerheid vast dat de benodigde tweederde meerderheid van de stemmen (336 van de 503) voor de impeachment-procedure ook zou worden gehaald. Heel Brazilië leeft daarom in spanning mee met de gebeurtenissen in het Congres in de hoofdstad Brasilia.

De autoriteiten van de federale hoofdstad Brasilia, hebben voor vandaag een verhoogde staat van waakzaamheid voor politie en leger verordonneerd. Zo'n 10.000 politieagenten zijn op de been om ongeregeldheden te kunnen beheersen, die worden verwacht indien de Kamer niet in de vereiste meerderheid voor impeachment stemt. De afgelopen weken zijn miljoenen Brazilianen de straat opgegaan om Collors vertrek te eisen.

Uit heel Brazilië kwamen gisteren politici aan in de hoofdstad. Maar ook anti-Collor-demonstranten uit vooral Minas Gerais en Sao Paulo arriveerden met busladingen tegelijk. De Braziliaanse televisie zal de stemming vandaag (die volgens schema om 20.45 uur Nederlandse tijd moet beginnen) rechtstreeks uitzenden. Voorzitter Ibsen Pinheiro van de Kamer kondigde gisteren aan dat de stemming openbaar zal zijn en dat de Afgevaardigden op alfabetische volgorde en staande voor de microfoon hun voorkeur moeten uitspreken, en “uit veiligheidsoverwegingen” niet via het elektronisch gestuurde bord zullen stemmen.