Tegenstanders maken Perot het hof

WASHINGTON, 29 SEPT. Zware delegaties van president Bush en zijn Democratische rivaal Clinton hebben gisteren de steun afgesmeekt van de gedelegeerden in de politieke organisatie van de miljardair Ross Perot in Dallas. Bij vergaderingen in een hotel in Dallas hadden ze niets dan goede woorden voor de man die in juli zijn presidentiële campagne vaarwel zei maar nu weer overweegt om mee te doen. Perot zelf glunderde en leek op een Romeinse magnaat die ervan hield om lovende grafredes over zichzelf aan te horen. Hij zweeg over zijn eigen plannen.

Zelfs de veiligheidsadviseur van president Bush, Brent Scowcroft, en zijn minister van volkshuisvesting, Jack Kemp, waren gekomen om Perot en zijn aanhangers tot de Republikeinen over te halen. Senatoren en partijleiders complimenteerden het programma van Perot. “De aanhangers van Clinton en Ross Perot delen het principe dat ze fundamentele verandering willen en een einde aan de patstelling in Washington”, zei de machtige financiële spil in het Congres, de Democratische senator Lloyd Bentsen.

Perot, een paar maanden geleden nog door iedereen uitgemaakt voor deserteur, glunderde nu door al die aandacht. “Hoe komt het dat u nu plotseling zo positief bent over Perot?”, vroeg een verbaasde verslaggever aan Robert Teeter, de voorzitter van de Republikeinse verkiezingscampagne. Vooral Bush en de Republikeinen pakten Perot hard aan, voordat hij uit de campagne stapte. Perot sloeg lachend zijn arm om de beteuterde Republikeinse hoogwaardigheidsbekleder: “Ik heb jullie kerels al maanden gezegd dat je van mij houdt, als je mij kent, hè”, zei hij.

De vijftig gedelegeerden in de hotelzaal vertegenwoordigen alle deelstaten waar Perot op het stembiljet staat. Uiteindelijk moeten zij beslissen of Perot met de verkiezingen meedoet. “Het ligt geheel in hun handen. Als ze willen, dan zal ik werken om al die problemen voor hen uit de weg te ruimen. Ik zal meedoen als hun dienaar”, zei hij. De gedelegeerden gaan nu naar hun deelstaten om daar te overleggen met de vrijwilligers. De meesten zeiden gisteren al dat ze een kandidatuur van Perot wensen.

's Avonds verscheen Ross Perot op het televisiepraatprogramma van de hem vriendelijk gezinde Larry King. De directie van CNN besloot spontaan om de séance, die normaal een uur duurt, met een half uur te verlengen, zodat Perot zijn vrouw en drie van zijn vijf kinderen aan het publiek kon voorstellen. De kijkcijfers moeten gunstig zijn geweest, want er waren veel reclames in de uitzending. Op donderdag moeten de vrijwilligers van Perot hebben besloten. “Het wordt tijd, want de klok blijft lopen”, zei Perot.

De voormalige IBM-verkoper Perot had een prachtig medium voor zijn campagne gevonden. Hij hield de bestseller met zijn programma United We Stand nog eens in de lucht voor het televisiepubliek. Hij noemde het telefoonnummer dat de aanhangers van zijn kandidatuur moeten bellen. “Uw reactie wordt geregistreerd”, zei hij. Tegenstemmen worden niet opgenomen. De meeste opbellers bij deze zogenoemde “elektronische dorpsvergadering” waren zijn aanhangers. “We hebben uw boek gelezen. En we willen graag offers brengen”, zei een gepensioneerde opbeller. Perots economische programma voorziet onder andere in besnoeiingen op voorzieningen en speciale belastingen voor meer welgestelde gepensioneerden, die AOW genieten. Het bepleit ook belastingverhogingen om in vijf jaar een einde te maken aan het begrotingstekort.

    • Maarten Huygen