Stadswacht steeds vaker ingezet

De Amsterdamse stadswacht is als werkgelegenheidsproject een groot succes. Het aantal stadswachten is dit jaar verdubbeld van 80 tot 160. Sinds 1990 is het Amsterdamse Bureau Stadswacht aangesloten bij de Stichting Maatwerk-Banenpool. Volgend jaar hoopt het bureau door te groeien tot in totaal 250 mensen.

Ook het aantal wijken waar stadswachten actief zijn is in de loop van dit jaar sterk uitgebreid. Tot dit jaar patrouilleerden de stadwachten alleen in het centrum. Nu zijn er stadswachten actief in Oud-West, de Baarsjes en de Pijp, binnenkort ook in de Bijlmermeer en in Oost. De stadswachten worden betaald door de stadsdelen.

Met het stadsdeel Geuzenveld zijn problemen gerezen over de inzet van de stadswacht. Dit stadsdeel wil de stadswachten alleen in de avonduren laten patrouilleren. Wijkburgemeester R. Sawade noemt het "zinloos' dat geüniformeerde functionarissen overdag in Geuzenveld rondlopen. “Het gevoel van onveiligheid van onze bewoners is vooral 's avonds heel groot.” Van feitelijke criminaliteit is in zijn stadsdeel volgens Sawade weinig sprake. “Een of twee tasjesdiefstallen per week. Daarvoor hoef ik geen dure stadswacht in te zetten.”

Sawade denkt erover om in plaats van de stadswachten een beveiligingsbedrijf in de arm te nemen. Het Bureau Stadswacht vindt de eisen van Sawade te hoog gegrepen. “Ik kan mijn mensen, die voor een minimumloon werken, niet alleen avonddiensten laten draaien”, zegt directeur Van Eijk.