Russische troepen naar Tadzjikistan

MOSKOU, 29 SEPT. Rusland gaat zijn troepenmacht in Tadzjikistan uitbreiden tot vermoedelijk tienduizend man.

Zij moeten de orde herstellen, nadat de burgeroorlog in het zuiden van de Centraal-Aziatische republiek het afgelopen weekeinde weer was opgelaaid en in een paar dagen tientallen paramilitaire strijders en burgers het leven had gekost. Formeel krijgt het versterkte Russische leger slechts tot taak de eigen militaire bases te beschermen en de grens met Afghanistan te verdedigen. Met name in het gebied rond Koergan-Tjoebé, het centrum van de burgeroorlog, heeft de Russische krijgsmacht zijn greep op de situatie verloren. Afgelopen weekeinde deserteerden bijvoorbeeld alle Tadzjiekse officieren uit het regiment van de stad Lomonosov en werden twee tanks en een pantservoertuig uit het garnizoen ontvreemd. Volgens het ministerie van defensie in Moskou zullen de Russische eenheden op verzoek van de interim-regering in Tadzjikistan en op grond van een oud militair samenwerkingsverdrag gaan opereren. De nakende interventie van de Russen lijkt in ieder geval bedoeld om de invloed van de Afghaanse en Iraanse fundamentalisten, die hun islamitische geestverwanten in Tadzjikistan van wapens voorzien, in te dammen en de Russische invloed in het gebied te waarborgen.