RKC-bestuurder hoort acht maanden cel eisen

DEN BOSCH, 29 SEPT. De Bossche officier van justitie mr. J. Pieters heeft gisteren acht maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist tegen de 47-jarige penningmeester C.P. van de voetbalclub RKC. Het was de tweede zittingsdag van de strafzaak tegen acht bestuursleden van de Waalwijkse vereniging, waar volgens Pieters voor ten minste 1,2 miljoen gulden gefraudeerd.

Een week geleden hoorde voorzitter J.H. zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf eisen en zestigduizend gulden boete. De zaak tegen het 52-jarige bestuurslid P.K. werd toen wegens diens ziekte uitgesteld tot begin volgend jaar. Gisteren werd besloten de zaak tegen het 45-jarige bestuurslid P.K. aanstaande maandag verder te behandelen. De officier zelf vroeg vrijspraak voor de 50-jarige L. de W., die tijdelijk penningmeester bij RKC was. De rechtbank gaf daar meteen gehoor aan.

Officier Pieters noemde de administratie van RKC een "gigantische troep'. De door hem genoemde 1,2 miljoen was "slechts het topje van de ijsberg'. Er waren niet geboekte uitgaven en inkomsten, leningen die nooit werden terugbetaald, sponsorschenkingen die niet in de boeken voorkwamen, zwart uitbetaalde salarissen en niet afgedragen premies. De officier zei dat de bestuursleden al in 1984 - de club stapte toen naar het betaalde voetbal over - hadden kunnen constateren dat de kosten de baten overstegen. Zo ontstond ook het sponsor-contact met het inmiddels door de hoogste rechterlijke instantie als criminele organisatie veroordeelde bedrijf Altena Systeem Bouw (ASB) van de "weldoener van Waalwijk' P.v.d.P.

Pieters meende dat het proces tegen RKC een waarschuwing zou zijn voor iedereen in het betaalde voetbal. Er is inmiddels een compromis met RKC en de betrokkenen gesloten, waardoor fiscus en bedrijfsvereniging althans een deel van het verduisterde geld terug zien.

De rechtbank doet uitspraak op 12 oktober.