Pirelli moet mogelijk opnieuw herstructureren

Pirelli Tyre Holding (PTH), de aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerde bandendivisie van het Italiaanse Pirelli SpA, moet mogelijk opnieuw herstructureren. Aanleiding is een “ernstige verslechtering” van de vooruitzichten. Pirelli verwacht in het tweede semester opnieuw een negatief resultaat. Op de jaarvergadering in mei zei de financiële topman G. Ferrari nog dat PTH over heel 1992 uit de verliezen hoopte te raken.

Over de eerste zes maanden van 1992 werd het verlies teruggebracht van 82 tot 76,5 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat steeg nog wel van 6 tot 37,6 miljoen gulden, maar dit werd grotendeels teniet gedaan door hogere interestlasten en hogere belastingen. De omzet steeg met 4 procent tot 3,17 miljard gulden.

Pirelli zit midden in een grootscheepse saneringsoperatie, die in 1991 een voorziening vergde van 250 miljoen gulden. De herstructurering gaat gepaard met een fors verlies aan arbeidsplaatsen. Vanaf medio 1990 tot eind dit jaar wordt het aantal banen met 5.000 verminderd tot ongeveer 28.000. In 1991 leed PTH een verlies van 511 miljoen gulden. In 1990 was er 9 miljoen gulden verlies.

Volgens Pirelli begon zich eind juni op de Europese bandenmarkt een achteruitgang af te tekenen. Vooral in Italië, Spanje en Groot-Brittannië zakte de markt verder ineen. De zwakke vraag gaat bovendien gepaard aan “opnieuw verhevigde prijsconcurrentie”, zo meldt Pirelli. Opmerkelijk is dat de grootste bandenproducent in de wereld, concurrent Michelin, kortgeleden een winstherstel bekendmaakte en bij die gelegenheid wees op een eind vorig jaar opgetreden licht prijsherstel.

Twee jaar geleden probeerde Pirelli de Duitse branchegenoot Continental over te nemen. Dat mislukte en nu zit Pirelli met een belang van 5 procent in Continental, een optie op nog 31 procent en heeft het bedrijf een schuldenlast van 4,3 miljard gulden.