Philips koopt 70 procent in Japanse lampenfabrikant

ROTTERDAM, 29 SEPT. Philips Lighting is van plan een meerderheidsbelang van 70 procent te nemen in de Japanse lampenfabrikant Kondo Sylvania. Hierover is een principe-akkoord bereikt met de aandeelhouders. Dit heeft Philips vandaag bekendgemaakt.

Kondo Sylvania is voor 70 procent in handen van GTE, het Amerikaanse elektronica-concern dat zich uit de verlichtingsmarkt wil terugtrekken om zich volledig toe te kunnen leggen op telecommunicatie. Eerder deze zomer kocht Siemens-dochter Osram de bijna volledige lichtdivisie van GTE met het merk Sylvania.

Kondo Sylvania heeft een omzet van ongeveer 40 miljoen dollar en heeft circa 300 mensen in dienst. Het bedrijf is gespecialiseerd in ontwikkeling, produktie en verkoop van halogeen foto- en projectielampen en brengt tevens een reeks andere verlichtingsprodukten op de markt.

Verwerving van het meerderheidsbelang in Kondo biedt Philips Lighting uitbreiding van het produktenpakket evenals een nieuwe toegang tot de Japanse markt. Voor de lichtdivisie van Philips is het de eerste produktievestiging in Japan. De bedrijven willen geen details over de transactie verstrekken.

Philips had aanvankelijk ook belangstelling voor de GTE-onderdelen die nu naar Siemens gaan, maar zag van aankoop af, bang dat de bedrijven geen substantiële verbetering van de winst zouden leveren.

De Industriebond FNV heeft de directie van Philips Lighting in Oss gedreigd met acties indien de directie niet terugkomt van het plan de produktie van tl-armaturen over te hevelen naar een Philipsvestiging in Frankrijk. Bestuurder J. Cuperus van de Industriebond FNV heeft dit vandaag meegedeeld.

Philips heeft de bonden onlangs laten weten dat de kostprijs van de tl-armaturen moet worden verlaagd. De directie denkt dat de kosten alleen in voldoende mate kunnen worden gedrukt als de produktie wordt overgeplaatst naar Frankrijk. Dat zou betekenen dat in Oss 180 arbeidsplaatsen verdwijnen.

“Uit een onderzoek dat in opdracht van de ondernemingsraad is opgesteld door een onafhankelijke deskundige blijkt dat in Oss de kostprijs verlaagd kan worden met 15 procent. Dat is voldoende om te kunnen overleven”, aldus Cuperus. Dat zou volgens hem een verlies van 30 arbeidsplaatsen met zich meebrengen. “Dat is alleszins aanvaardbaar, te meer daar bij andere vestigingen van Philips in Oss vraag is naar personeel.”

De bond heeft Philips een ultimatum gesteld dat donderdag middernacht verstrijkt. Wanneer de directie niet ingaat op het ultimatum volgen acties. Volgens Cuperus wordt daarbij in eerste instantie gedacht aan werkonderbrekingen en poortacties.

Een woordvoerder van Philips zegt dat de directie nog geen definitief standpunt heeft ingenomen. “Het overleg is niet afgesloten. Het betreffende rapport wordt nog bestudeerd. De directie heeft wel in een eerste reactie laten weten twijfels te zetten bij een aantal beweringen in het rapport”, aldus de woordvoerder van Philips.