Perot, alweer?

HOGE VERTEGENWOORDIGERS van Bill Clinton en George Bush hebben gisteren in allerijl een bedevaart gehouden naar Dallas. Daar woont de kleine man met de grote bankrekening, Ross Perot, en hij geniet alsof hij zo dadelijk hoogst persoonlijk het Urbi et Orbi voor de natie uit zijn binnenzak gaat trekken.

Wat is er gebeurd? Vijf maanden geleden meldde de Texaanse computer-gigant Perot zich als onafhankelijke presidentskandidaat. Als representant van de kleine man en van “doorsnee-Amerika” zou hij de gevestigde orde opblazen en Amerika weer opstoten in de vaart der volkeren. In tientallen staten meldden zich vrijwilligers om met de Texaanse miljardair op het spandoek een populistische mars tegen het establishment van Washington te houden. Helemaal serieus was het allemaal weliswaar niet, maar in een spannende verkiezingsstrijd tussen een Republikein en een Democraat had Perot voor een extra portie onvoorspelbaarheid kunnen zorgen.

Maar twee maanden geleden haakte Perot plotseling af, nadat een paar professionele adviseurs het Perot-kamp al hoofdschuddend over zoveel onbesuisdheid en simplisme hadden verlaten. In de peilingen was Perot in die dagen weliswaar een factor, maar het Witte Huis bleef onbereikbaar en het aantal vrijwilligers was ook weer niet groot genoeg om het hele land op zijn kop te zetten. Exit Perot.

Twee maanden later is hij weer terug. De miljardair van Dallas stookt weer een prachtig vreugdevuur van ijdelheid. Hij geeft persconferenties, laat adviseurs van Bush en Clinton verschrikt en devoot binnenvliegen en heeft met hen “goede discussies over de werkelijke onderwerpen”. Want daar gaat het Ross Perot om, dat er over de “werkelijke onderwerpen” campagne wordt gevoerd. Die adviseurs van Bush en Clinton zijn bezorgd, want Perot zal weliswaar geen president worden maar hij kan zorgvuldig uitgestippelde campagne-strategieën omver rijden.

Perot denkt nu publiekelijk na en is elk uur op televisie. Vrijwilligers worden gebeld om te vragen of zij hem weer terugwillen als kandidaat voor het presidentschap. Het bellen duurt tot donderdag, zo meldt de staf-chef van Ross Perot de verzamelde pers in live-uitzendingen van CNN. Doet-ie het wel of doet-ie het niet? Het is een ideale vraag met de ingrediënten spanning en count-down.

DIT ALLES gaat weliswaar over niets, want presidentsverkiezingen lenen zich nu eenmaal heel slecht voor zakelijke debatten, maar voor een paar dollars koopt een arme jongen die het tot rijke man bracht voor zichzelf het feestje van zijn leven. Licht-uit, spot-aan: Ross Perot geniet van elke seconde.