Overleg Iran en Emiraten mislukt

TEHERAN/ ABU DHABI, 29 SEPT. Iran “zal nooit zijn soevereiniteit opgeven” over drie omstreden eilandjes in de Golf. Dat heeft de leider van de Iraanse delegatie naar onderhandelingen in Abu Dhabi met de Verenigde Arabische Emiraten over de eilandjes vandaag gezegd na het mislukken van het overleg. De Verenigde Arabische Emiraten meldden gisteren dat het onmogelijk was de onderhandelingen voort te zetten omdat Iran over twee van de eilandjes weigerde te praten.

Het overleg had ten doel de spanningen weg te nemen die tussen de twee landen waren gerezen nadat Iran veiligheidsmaatregelen had getroffen op het eiland Abu Musa, dat het met het VAE-emiraat Sharjah deelt, die volgens de VAE op annexatie neerkwamen. De VAE eisten gisteren niet alleen herstel van de status quo op Abu Musa, maar ook Irans terugtrekking van twee andere eilandjes, de Grote en Kleine Thumbs, die de toenmalige sjah van Iran in 1971 heeft bezet. Het feit dat de bezetting nu 21 jaar heeft geduurd, heeft volgens de VAE hun status krachtens het internationaal recht niet gewijzigd.

De VAE onderstreepten gisteren zijn soevereiniteit over de drie eilandjes “met alleen vreedzame middelen” te zullen nastreven. Eerder was al bekend geworden dat de Emiraten van plan waren de zaak in het geval van mislukking van het overleg in de Verenigde Naties aan de orde te stellen. (Reuter, AFP)