Nederlandse vrouwen gepakt bij drugsactie

ROME, 29 SEPT. In Rome zijn twee Nederlandse vrouwen gearresteerd die een belangrijke rol hebben gespeeld als schakel tussen de Siciliaanse mafia en de Colombiaanse cocaïnekartels, zo heeft de Italiaanse politie bekendgemaakt.

De twee vrouwen behoren tot de ruim 200 arrestanten in "Green Ice', de internationale politie-operatie tegen de drugsmafia. Een van hen, de 40-jarige Bettine M. uit Haarlem, is donderdagavond op de Piazza Navona in de Italiaanse hoofdstad aangehouden in gezelschap van twee topmensen van de Colombiaanse cocanehandel.

Bettine M. speelde volgens de Italiaanse politie een belangrijke rol als koerier van coca-dollars.

Haar werk in Rome liep zo goed dat Bettine M., die eerder in Spanje, Colombia en de Verenigde Staten heeft gewoond, twee weken geleden versterking kreeg van een andere Nederlandse vrouw. De Italiaanse politie heeft alleen haar naam bekendgemaakt: Johanna R.

Volgens de Italiaanse politie werkten de vrouwen alleen als geldkoerier en waren zij niet betrokken bij cocaïnetransporten naar Nederland. Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: Volgens de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) wordt op dit moment onderzoek verricht in Nederland in het kader van de operatie Green Ice. Details hierover wilde de dienst niet geven. De afgelopen maanden heeft er ook informatie-uitwisseling plaatsgehad via Interpol tussen de CRI en vergelijkbare buitenlandse diensten.