"Meer aanwijzingen bloedbad in Bosnië'

WASHINGTON, 29 SEPT. De aanwijzingen dat afgelopen lente meer dan drieduizend moslims door Serviërs zijn afgeslacht, worden steeds harder. Amerikaanse woordvoerders meldden gisteren te beschikken over “betrouwbare” verklaringen van ooggetuigen die onafhankelijk van elkaar details over het bloedbad hebben gegeven.

Volgens de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Richard Boucher is het bloedbad in de stad Brcko voor zover bekend het grootste geweest in de oorlog in Bosnië tot nu toe. “Tot voor kort kwamen vrijwel alle berichten over beweerde massamoorden die ons bereikten uit de tweede hand of kwamen er elementen in voor die twijfel wekten aan de geloofwaardigheid”, aldus Boucher gisteren in Washington. Ditmaal echter zijn ooggetuigenverklaringen opgetekend uit de mond van twee personen die bij het bloedbad aanwezig zijn geweest.

De massamoord heeft plaatsgevonden in mei en juni in een baksteenfabriek in Brcko die als gevangenkamp voor moslims - burgers, onder wie vrouwen, kinderen en bejaarden - was ingericht. De ooggetuigen hebben er waargenomen hoe gevangenen “spontaan”, dat wil zeggen zonder duidelijke aanleiding, in groepen van vijftig werden gedood. Een van de ooggetuigen werd ingezet bij de overbrenging van de lichamen naar een slachthuis, waar ze werden gecremeerd. De twee ooggetuigen kwamen onafhankelijk van elkaar tot een schatting van drieduizend doden.

Volgens Boucher neemt het aantal bewijzen dat het kamp van Brcko vanaf de inrichting, kort na de verovering van de stad door de Serviërs in april, het toneel van massale schendingen van de rechten van de mens is geweest. Het kamp heeft onder direct bevel gestaan van twee Serviërs die berucht zijn om hun extremisme, de militieleider Zeljko Raznjatovic alias Arkan en de politicus Vojislav Seselj. Het kamp bestaat uit een aantal elementen: de baksteenfabriek, een politiebureau, een voormalig opslagterrein van zand en een voormalige varkensboerderij. Volgens Boucher werd de massamoord gepleegd in de baksteenfabriek en de varkensboerderij.

Vorige maand publiceerde het Amerikaanse blad Newsday al een relaas over excessen in Brcko, opgetekend uit de mond van een voormalige gedetineerde, de ingenieur Alija Lujinovic. Hij beschreef hoe dronken of gedrogeerde Servische wachtposten willekeurige moslim-gevangenen de keel doorsneden. Lujinovic herhaalde zijn relaas later voor een gehoor van Amerikaanse senatoren. (AP, Reuter)

Onze correspondent in Ljubljana voegt hieraan toe: In Sarajevo zijn gisteren drie mensen om het leven gekomen en meer dan twintig mensen gewond toen tijdens plechtigheid op een begraafplaats een mortiergranaat explodeerde. In het noorden van Bosnië kwamen vijftien mensen om het leven tijdens een bombardement van de Servische luchtmacht op de stad Gradacac. Bij een bombardement op de aan de Bosnische grens gelegen Kroatische stad Slavonski Brod vielen negen doden. In het westen van Bosnië concentreren de gevechten zich rond de stad Jajce. De door Servische troepen omsingelde stad, die 50.000 inwoners telt, zit zonder elektriciteit en water.